3 tosiasiaa supertulivuorista

Ne ovat hiirenhiljaa maanpinnan alla, kunnes ne tuomiopäivää muistuttavassa purkauksessa yhtäkkiä räjähtävät ja sinkoavat laavaa, kiveä ja myrkyllisiä kaasuja satojen kilometrien päähän. Lue, miksi tutkijat tarkkailevat tiiviisti esimerkiksi Yellowstonen supertulivuorta.

© Jim Peaco // Wikimedia Commons

1. Purkaus voi tulla pian

Yellowstonen seuraava superpurkaus voi tapahtua paljon aiemmin kuin olemme uskoneet.

Tämän paljastivat tutkijat äskettäisessä tulivuorikonferenssissa. He ovat analysoineet kiteitä Yellowstonen kivettyneistä tuhkaesiintymistä.

Kiteet ovat 631 000 vuotta sitten tapahtuneen viimeisimmän superpurkauksen jälkeen nousseet maanalaisesta magmakammiosta pintaan ja keränneet itseensä tietoa muun muassa paineesta ja lämpötilasta.

Kiteiden koostumus paljastaa siksi, miten kauan kestää ensimmäisistä merkeistä siihen, että jopa 1 000 kuutiokilometriä kiveä ja tuhkaa syöksyy ylös Yellowstonesta.

Aiemmin oletettiin, että ensimmäiset merkit purkauksesta nähtäisiin jo tuhansia vuosia etukäteen. Kiteiden koostumus viittaa kuitenkin paljon lyhyempään varoitusaikaan. Pikemminkin vain vuosikymmeniin, toteavat vulkanologit The New York Times -lehdelle.

2. Supertulivuoret ovat kraattereita

© Sam Beebe/Ecotrust // Wikimedia Commons

Purkautuessaan supertulivuoret syöksevät sisuksistaan yli 1 000 kuutiokilometriä tuhkaa ja laavaa.

Vulkaanisella räjähdysasteikolla, VEI-asteikolla, niiden vaarallisuusluokitus on 8 eli korkein mahdollinen.

Siinä missä tavallinen tulivuori muovautuu keilan muotoiseksi toistuvien, pienehköjen purkausten voimasta, supertulivuoret ovat valtavia maanpinnan alla sijaitsevia kraattereita.

Supertulivuori tyhjentää magmakammionsa muun muassa laavasta, kivestä ja myrkyllisistä kaasuista yhdessä valtavassa, tuomiopäivää muistuttavassa purkauksessa.

3. Supertulivuoria piilee kaikkialla

© Shutterstock

Valtavia maanalaisia tulivuoria on kaikkialla maapallolla. Yksi niistä purkautuu keskimäärin kerran 100 000 vuodessa.

Maailmassa on koettu useita tunnettujen supertulivuorten purkauksia.

Ei kuitenkaan voida tietää, ovatko kaikkien supertulivuorten paikat tiedossa, sillä maapallolla on vielä kolkkia, joita ei ole perusteellisesti tutkittu.