Tulivuoret

Vulkaner i udbrud

Tulivuorten hallitsemattomat voimat

Tulivuoret kuuluvat luonnon jännittävimpiin ilmiöihin. Mikä tulivuori oikeastaan on, ja miten tulivuoret purkautuvat? Lue faktoja tulivuorista tältä sivulta, missä voit tutustua artikkelikokoelmaamme ja oppia lisää maapallon kiehtovimmista ja vaarallisimmista laavaa syöksevistä tulivuorista.

Mikä on tulivuori?

Tulivuori on Maan pinnassa oleva aukko, jonka kautta magmaa nousee Maan sisuksista.

Jos maankuoren alle on kertynyt liikaa magmaa, syntyy uusi tulivuori tai jo olemassa oleva tulivuori purkautuu tasoittaakseen Maan pinnan alla olevaa painetta.

Magmaksi kutsutaan maapallon sisuksissa olevaa sulaa kivimassaa. Laava taas on sulaa kivimassaa, joka nousee tulivuoresta Maan pinnalle tulivuoren purkautuessa.

©

Miten tulivuorenpurkaus syntyy?

Aktiivisen tulivuoren ytimen muodostaa säiliö, joka on täynnä sulaa kivimateriaalia, magmaa.

Purkaus alkaa, kun paine säiliön sisällä kasvaa niin suureksi, että magma puristuu kohti pintaa. Magma purkautuu yleensä tulivuoren suuaukosta, jota kutsutaan kraatteriksi.

Usein mukana purkautuu suuria määriä tuhkaa, jota muodostuu magman joutuessa kosketuksiin ilman kanssa.

Tulivuorenpurkaus voi tapahtua joko räjähdysmäisesti tai niin, että laavaa valuu hitaasti – mutta on myös kolmas tulivuorenpurkausten tyyppi: maanalainen purkaus, jossa laavaa purkautuu kuplimalla.

Vulkan i udbrud

© Shutterstock
Vulkaner i Europa - Vulkanen Etna i Italien

Maailman suurimmat ja vaarallisimmat tulivuoret

Tyynenmeren pohjassa, noin 1 600 kilometriä Japanista itään, on maapallon suurin tulivuori, Tamu-massiivi. Jättiläistulivuori on noin 650 kilometriä leveä, toisin sanoen suunnilleen Ison-Britannian pääsaaren levyinen. Toiseksi suurin tulivuori on Havaijilla sijaitseva Mauna Loa. Euroopan kaksi vaarallisinta tulivuorta sijaitsevat Italiassa – Etna Sisiliassa ja Vesuvius lähellä Napolia. Etna, joka on kolme kertaa niin korkea kuin Vesuvius, on näistä kahdesta huomattavasti aktiivisempi. Sen purkausten välillä on harvoin yli kymmenen vuoden taukoa. Vesuvius purkautui viimeksi vuonna 1944, ja useat tutkijat arvelevat sen keräävän parhaillaan voimia uuteen suureen purkaukseen.