Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tulivuoret

Vulkaner i udbrud

Tulivuorten hallitsemattomat voimat

Tulivuoret kuuluvat luonnon jännittävimpiin ilmiöihin. Mikä tulivuori oikeastaan on, ja miten tulivuoret purkautuvat? Lue faktoja tulivuorista tältä sivulta, missä voit tutustua artikkelikokoelmaamme ja oppia lisää maapallon kiehtovimmista ja vaarallisimmista laavaa syöksevistä tulivuorista.

Mikä on tulivuori?

Tulivuori on Maan pinnassa oleva aukko, jonka kautta magmaa nousee Maan sisuksista.

Jos maankuoren alle on kertynyt liikaa magmaa, syntyy uusi tulivuori tai jo olemassa oleva tulivuori purkautuu tasoittaakseen Maan pinnan alla olevaa painetta.

Magmaksi kutsutaan maapallon sisuksissa olevaa sulaa kivimassaa. Laava taas on sulaa kivimassaa, joka nousee tulivuoresta Maan pinnalle tulivuoren purkautuessa.

Vulkan i udbrud
© Shutterstock

Miten tulivuorenpurkaus syntyy?

Aktiivisen tulivuoren ytimen muodostaa säiliö, joka on täynnä sulaa kivimateriaalia, magmaa.

Purkaus alkaa, kun paine säiliön sisällä kasvaa niin suureksi, että magma puristuu kohti pintaa. Magma purkautuu yleensä tulivuoren suuaukosta, jota kutsutaan kraatteriksi.

Usein mukana purkautuu suuria määriä tuhkaa, jota muodostuu magman joutuessa kosketuksiin ilman kanssa.

Tulivuorenpurkaus voi tapahtua joko räjähdysmäisesti tai niin, että laavaa valuu hitaasti – mutta on myös kolmas tulivuorenpurkausten tyyppi: maanalainen purkaus, jossa laavaa purkautuu kuplimalla.

Vulkaner i Europa - Vulkanen Etna i Italien

Maailman suurimmat ja vaarallisimmat tulivuoret

Tyynenmeren pohjassa, noin 1 600 kilometriä Japanista itään, on maapallon suurin tulivuori, Tamu-massiivi. Jättiläistulivuori on noin 650 kilometriä leveä, toisin sanoen suunnilleen Ison-Britannian pääsaaren levyinen. Toiseksi suurin tulivuori on Havaijilla sijaitseva Mauna Loa. Euroopan kaksi vaarallisinta tulivuorta sijaitsevat Italiassa – Etna Sisiliassa ja Vesuvius lähellä Napolia. Etna, joka on kolme kertaa niin korkea kuin Vesuvius, on näistä kahdesta huomattavasti aktiivisempi. Sen purkausten välillä on harvoin yli kymmenen vuoden taukoa. Vesuvius purkautui viimeksi vuonna 1944, ja useat tutkijat arvelevat sen keräävän parhaillaan voimia uuteen suureen purkaukseen.

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota