Toukkien keskoskehto pelastaa koralliriutat
Maailman tuhoutuvia koralliriuttoja voidaan elvyttää uudella menetelmällä, jossa korallitoukkia kasvatetaan laboratoriossa.

Kerran vuodessa koralleilla on kutuaika. Heti täydenkuun jälkeen keskellä yötä merenpohjasta kohoaa miljoonia pieniä oranssinvärisiä kuplia, ja näky muistuttaa ylösalaista lumisadetta. Kuplat ovat kaksineuvoisten korallieläinten siittiö- ja munasoluja.
Pinnalle päästyään kuplat hajoavat, ja eri koralliyhdyskuntien munat ja siittiöt pääsevät kohtaamaan toisensa.
Vuotuiset kuplapilvet ovat kuitenkin pienentyneet, kun ilmastonmuutos, merien happamoituminen ja kalastus ovat hävittäneet maailman koralliriutttoja. Yli 60 prosenttia koralliriutoista on jo tuhoutunut tai vaarassa tuhoutua.
Tästä syystä on kehitetty keinoja korallieläinten lisääntymisen edistämiseen. Australiassa Heronsaaren edustalla Isolla valliriutalla Southern Cross -yliopiston meribiologi Peter Harrison on ensi kertaa auttanut uusia korallieläinsukupolvia maailmaan menetelmällä, josta voi olla apua muillakin riutoilla.
Harrison kasvatti ensin laboratoriossa miljoonia korallieläimen toukkia. Sitten hän siirsi ne riutalle jättimäiseen ”keskoskehtoon” eli sadan neliömetrin laajuisen verkon alle. Verkko piti toukat aloillaan niin kauan, että ne kiinnittyivät riutan kuolleisiin koralleihin.
Tulevaisuudessa tavoitteena on levittää riutalle vieläkin isompia verkkoja, sillä Isolla valliriutalla on laajuutta yli 344 000 neliökilometriä.
Meribiologi tuotti tolkuttomasti toukkia
Korallien poikastuotantoa voidaan lisätä keräämällä kutevilta koralleilta munasoluja ja siittiöitä ja kasvattamalla niitä laboratorioissa. Toukilla voidaan paikata riuttatuhoja.
Tutkijat keräsivät 30 yhdyskunnasta 15–20 sentin kokoisia sukukypsiä koralleja, jotka asetettiin eri säiliöihin. Kypsät munasolut ovat oransseja ja pinkkejä.