Shutterstock

Totuus luomusta

Luonnonmukainen maataloustuotanto on kasvanut rajusti tällä vuosituhannella. Asiantuntija-arvioiden mukaan luomuelintarvikkeet voivat tyydyttää koko ihmiskunnan ravinnontarpeen, jos hävikki ja lihansyönti vähenevät – myös ilmaston hyväksi.

"Luomutuotanto pelastaa ilmaston" - TARUA

Luomutilat eivät kuormita automaattisesti yhtään sen vähempää ilmastoa. Suurimpia syyllisiä ovat naudat. Karjasta yritetään saada ilmastoystävällisempää.

Luonnonmukainen maataloustuotanto aiheuttaa vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä hehtaaria kohti kuin tavallinen.

Selitys löytyy muun muassa siitä, että luomutiloilla käytetään orgaanisia lannoitteita ja hiiltä sitovan nurmen viljelyn osuus on suurempi.

Sitä vastoin luomutuottajien hehtaarisadot ovat pienempiä. Luonnonmukaisten ja tavallisten elintarvikkeiden ilmastokuormaa vertailtaessa päädytään tasapeliin.

© shutterstock/ ken ikeda madsen

Levä panee stopin naudan haitallisille päästöille

Metaania naudasta

Nauta tuottaa noin 500 litraa metaania/vrk. Se on noin 23 kertaa niin voimakas kasvihuonekaasu kuin CO2.

Lämpötila nousuun

Kasvihuonekaasut sitovat auringonsäteitä ja lähettävät niitä takaisin Maahan. Se aiheuttaa lämpenemistä.

Rehusta ratkaisu

Kokeiden mukaan Asparagopsis taxiformis -levä voi pienentään naudan metaanipäästöjä 99 prosenttia.

Esimerkiksi Tanskassa kilo naudanlihaa aiheuttaa 14 kilon hiilidioksidipäästöt, olipa sen tuotantotapa kumpi tahansa.

Naudan suuri ilmastokuorma johtuu metaanista. Laskelmien mukaan metaanin osuus maatalouden kaikista kaasuhuonepäästöistä on noin 30 prosenttia.

Siksi nauta halutaan muuttaa ilmastoystävällisemmäksi. Ratkaisuvaihtoehtona on eläimen muokkaus niin, että siinä elää vähemmän ruoansulatuksessa metaania tuottavia bakteereja.

Keinotekoisella märehtijän mahalla tehdyn australialaistutkimuksen mukaan metaania syntyy 99 prosenttia vähemmän, kun naudan ruokinta perustuu Asparagopsis taxiformis -punalevään.

"Luomutuottajat voivat ruokkia koko ihmiskunnan" - TOTTA

YK:n mukaan luonnonmukainen tuotanto on tärkeässä osassa taisteltaessa nälkää ja köyhyyttä vastaan.

Laajan tutkimusaineiston valossa näyttää siltä, että luomutilat luovat hedelmällisempää maata, jonka ilmastokestävyys on parempi ja joka tuottaa tuplasti ravintoa köyhimmissä maanosissa.

Puolet maailman elintarvikkeista tuotetaan nykyään ilman keinolannoitteita ja torjunta-aineita.

Luonnonmukaisen maatalouden kokonaispinta-ala oli 69,8 milj. hehtaaria vuonna 2017. Se oli kasvanut 60 prosenttia vuodesta 1999.
Lähteet: The World of Organic Agriculture/Landbrug & Fødevarer

Sataan prosenttiin ei kuitenkaan päästä vähentämättä lihan ja muiden eläinperäisten tuotteiden käyttöä ja ruokahävikkiä.

Vain seitsemällä prosentilla maapallon pinta-alasta tuotetaan ihmisten ravintokasveja. Eläintuotantoa siitä palvelee sen sijaan 27 prosenttia.

Asiantuntijat arvioivat, että jos tämä osuus pienenee kymmenen prosenttia, on hyvinkin mahdollista ruokkia kaikkien maiden asukkaat luomuelintarvikkeilla.

"Luomu on torjunta-aineetonta" - TARUA

Luonnonmukaisessa maataloustuotannossa saadaan käyttää tiettyjä torjunta-aineita, jos sato on äkillisessä vaarassa.

EU julkaisi vuonna 2017 laajan raportin torjunta-aineiden jäämistä jäsenmaiden, Norjan ja Islannin elintarvikkeissa. Luomutuotteista löydettiin 134 torjuntaaineen jäämiä.

Määrät olivat pieniä, eikä niihin liity varsinaisia terveysriskejä. On siis tosiasia, että luomu ei ole täysin torjuntaaineetonta.

Omenat kuuluvat niihin luomutuotteisiin, joita käsitellään yleisimmin torjunta-aineilla.
Lähteet: Bæredygtigt Landbrug/European Food Safety Authority (EFSA)

© Shutterstock

Keinotekoisille kasvinsuojeluaineille pitää kuitenkin löytää luonnollinen vaihtoehto hävitettäessä tuholaisia ja homeita luomutiloilla. Niistä tehokkaimpia on pyretriini, joka on krysanteemien
tuottama myrkky.

Pyretriini tappaa monenlaisia hyönteisiä, ja se onkin vaarallista myös esimerkiksi mehiläisille.