Kaljurottanaaras pysyy lisääntymiskykyisenä kuolemaansa asti. Nyt yhdysvaltalais-kanadalainen tutkijaryhmä on selvittänyt, miten se on mahdollista.
Tutkimus on ilmestynyt Nature Communications -tiedejulkaisussa.
Massoittain munasoluja
Kun tutkijat vertasivat kaljurottia hiiriin, ilmeni, että kaljurottanaarailla on syntyessään poikkeuksellisen iso varasto munasoluja.
Jo kahdeksan vuorokauden ikäisenä kaljurottanaaraalla on munasarjoissaan keskimäärin 1,5 miljoonaa munasolua. Se on 95 kertaa niin paljon kuin samanikäisellä hiirinaaraalla.
Kaiken lisäksi munasoluja syntyy todennäköisesti lisää joka päivä läpi elämän.
Yhdysvaltalaisen Cornellin yliopiston endokrinologi eli hormoneja tuottavien elinten tutkija Ned Place kuvailee kaljurotan munasolujen tuotantoa ”poikkeukselliseksi.”
”Se haastaa vanhan, lähes 70 vuotta vallalla olleen käsityksen, jonka mukaan nisäkäsnaaraalle kehittyy ennen syntymää tai pian sen jälkeen rajallinen määrä munasoluja eikä niitä sen jälkeen tule lisää.”
Tutkijoiden mukaan kaljurottien koko eliniän jatkuva lisääntymiskyky on evolutionäärinen sopeutuma toisaalta niiden pitkäikäisyyteen ja toisaalta niiden omintakeiseen elämäntapaan.
Kaljurotat elävät samankaltaisissa yhdyskunnissa kuin mehiläiset ja muurahaiset. Jokaisessa yhdyskunnassa on kerralla vain yksi lisääntyvä naaras: kuningatar.
Jos kuningatar kuolee, kaikkien naaraiden on oltava valmiina taistelemaan paikasta uutena kuningattarena.
Näyttää siis siltä, että jokainen naaras varastoi munasarjoihinsa rutkasti munasoluja siltä varalta, että siitä jonain päivänä sen pitkän elämän aikana tulisi kuningatar.
Tutkijat korostavat, että tutkittava vielä riittää. Hämärän peitossa on muun muassa se, että säilyykö munasolujen hedelmöittymiskyky muuttumattomana kaljurotan elämän loppuun asti.
Todennäköisesti kaljurotan lisääntymiskyky kuitenkin pysyy hyvänä vuosikymmeniä.