Shutterstock
Dreng slår smut

Tällainen on optimaalinen leivänheittokivi

Tutkimuksen mukaan sinun ei kannata etsiä litteää kiveä, jos haluat tehdä leivänheittoennätyksen.

Jos haluat tehdä vaikutuksen leivänheittotaidoillasi, sinun ei uuden tutkimuksen mukaan välttämättä kannata etsiä ohuita litteitä kiviä.

Kehittyneen matemaattisen mallin avulla tutkijat ovat selvittäneet, miten raskaammilla kivillä on taipumus pomppia veden pinnalla paremmin kuin ohuilla kivillä.

Ne nousevat korkeammalle ilmaan veden pinnasta.

”Kannattaa etsiä perunanmuotoisia kiviä. Raskaimmilla kivillä tulos voi olla hauska”, sanoo matemaatikko Ryan Palmer brittiläisestä Bristolin yliopistosta.

Muoto ratkaisee

Yhdessä kollegansa professori Frank Smithin kanssa (University College London) Palmer on laskenut, miten kiven paino ja kaarevuus vaikuttavat kiven ominaisuuksiin leivänheitossa.

Jos kivi on riittävän kaareva, se ponnahtaa veden pinnasta ilmaan toisin kuin muut raskaat kivet, jotka painuvat pohjaan.

Syynä on se, että kiven perunamainen muoto osuu veteen eri asennossa. Se luo paineen, joka sysää kiven vedenpinnasta ilmaan.

”Raskaammat kivet ponnahtavat ilmaan yhden kerran, kevyemmät puolestaan hyppivät useamman kerran”, sanoo Palmer ja jatkaa:

”Onnistumisen tunne on aika mukava.”

Tyngdekraft
©

Lue myös:

Leipienheittelyvinkkien lisäksi tutkimus voi The Guardianin mukaan antaa lisää tietoa siitä, miten jää kasautuu lentokoneen siipiin, sekä siihen, mitkä voimat vaikuttavat, kun lentokone laskeutuu veteen.