Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Taivaalta sataa mikromuovia

Yli tuhat tonnia mikroskooppisen pieniä muovihiukkasia sataa vuosittain Yhdysvaltojen länsiosien luonnonsuojelualueille. Havainto huolestuttaa tutkijoita, sillä se tarkoittaa sitä, että mikromuovia on nyt myös ilmakehässä.

Shutterstock

Yhdysvaltojen länsiosien luonnonsuojelualueille sataa joka vuosi tuhat tonnia mikromuovia. Muovi kerrostuu ja kulkeutuu edelleen ekosysteemeissä. Näin todetaan Utahin valtionyliopiston tuoreessa tutkimuksessa.

Mikromuovissa muovihiukkasten koko on alle 5 mm. Mikromuovi on useimmiten peräisin tekstiileistä, vaatteista, maalista tai kookkaista muovinpalasista, jotka hajoavat luonnossa.

Science-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerättiin yli 14 kuukauden ajan näytteitä 11 kansallispuistosta ja luontoalueelta. Näytteissä olevat materiaalit tunnistettiin mikroskoopeilla.

98 prosenttia testatuista materiaaleista sisälsi mikromuovia. Kaikkiaan mikromuovin osuus oli 4 prosenttia. Siitä noin 30 prosenttia oli voimakkaan värisiä muovihelmiä, jotka luultavasti ovat peräisin teollisesti valmistetuista maaleista ja pinnoitteista.

Suoritettujen mittausten perusteella tutkijat arvioivat, että vuosittain Yhdysvaltojen läntisille luontoalueille kasaantuu noin tuhat tonnia mikromuovia.

Painaa saman verran kuin 79 kaksikerrosbussia

Ja se on aika paljon.

Tuhat tonnia mikromuovia vastaa 123–130 miljoonaa muovipulloa. Määrä painaa yhtä paljon 79 kaksikerrosbussia.

Korkeita mikromuovipitoisuuksia on mitattu niin merestä, ilmasta, ruokasuolasta ja huonepölystä kuin vesijohtovedesta ja pullotetusta vedestäkin.

Vuonna 2018 tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että 90 prosenttia pullotetusta vedestä sisältää mikromuovia niin paljon, että litrassa pullotettua vettä on yli 300 mikromuovihiukkasta.

Tähän asti ei ole tiedetty, miten paljon mikromuovia ilmakehässä oikeasti on. Tutkijoita huolestuttaa se, että mikromuovia löytyy näin paljon ilmasta ja koskemattomilta luontoalueilta.

Joka vuosi maailmassa tuotetaan 400 miljoonaa tonnia muovia. Suuri osa siitä päätyy luontoon. Lähivuosikymmeninä luonnosta löytyy luultavasti nykyistä vielä enemmän mikromuovisaastetta.

On vielä epäselvää, millaiset vaikutukset mikromuovilla on ihmisen elimistöön. Tutkimukset antavat kuitenkin viitteitä siitä, että muovihiukkaset voivat kasaantua eläinten kudoksiin.

Mikromuovin sisältämät myrkylliset aineet saattavat aiheuttaa vaurioita ihmisen ja eläinten elimistössä.

Lue myös:

Ympäristö

Kuinka vaarallista mikromuovi on?

3 minuuttia
Volcano, Yellowstone National Park
Luonto

Miten paljon tuhoa supertulivuori aiheuttaa?

0 minuuttia
Aurinkokennot

Käänteinen aurinkopaneeli tuottaa sähköä yöllä

8 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota