Sukeltajat löysivät ennätyspitkän luolaston

Tutkimus osoitti 263 kilometriä pitkän Sac Actunin luolaston olevan yhteydessä 84 kilometriä pitkään Dos Ojosin luolastoon.

© Gran Acuífero Maya Project

Kymmenen kuukauden tutkimusten tuloksena Meksikon itärannikolta on löydetty maa­ilman pisin vedenalainen luolasto ja iso joukko muinaisen mayakulttuurin jäännöksiä.

Saksalaisen Robert Schmittnerin johtama Gran Acuífero Maya -tutkimuskeskuksen sukeltajaryhmä löysi yhteyden Quintana Roon osavaltiossa sijaitsevan Sac Actunin luolaston ja sitä pienemmän Dos Ojosin luolaston välillä.

Monista etsinnöistä huolimatta niiden väliltä ei ennen ole löydetty yhdistäviä käytäviä. 14 vuotta Sac Actunia tutkinut Schmittner oli silti varma, että yhteys on olemassa, sillä hän oli löytänyt paikkoja, joissa luolastojen välinen seinämä oli vain kaksi metriä paksu.

Sac Actunin pituudeksi oli aikaisemmin mitattu reilut 263 kilometriä, mutta jos mukaan lasketaan 84 kilometriä pitkä Dos Ojos, maailman pisimmällä vedenalaisella luolastolla on mittaa 347 kilometriä. Osa luolaston käytävistä ja onkaloista on vain osittain veden peitossa.

Luolastosta on löydetty 138 paikkaa, joissa on mayavaltakunnan aikaisia jäännöksiä, muun muassa astioita ja jumalia esittäviä naamioita. Vanhimmat paikat ovat kolmentuhannen vuoden takaa. Maya-asumusten jäännökset ovat päätyneet luolastoon, kun maa niiden alla on sortunut.

Mayavaltakunnan jäännösten lisäksi luolissa on viime jääkauden aikaisten amerikkalaisten eläinlajien, kuten jättiläislaiskiaisen, luita.

Meksikon alla vilisee luolia

347 kilometriä pitkä sokkeloinen Sac Actun on maailman pisin vedenalainen luolasto.

Yksin Itä-Meksikossa on 358 luolastoa. joiden yhteispituus on 1 400 kilometriä.