Miekkavalaskaksikko surmasi 19 haita yhdessä päivässä

Gaansbain rannikolle Etelä-Afrikassa huuhtoutui joukko kuolleita haita, joilla oli tutunnäköiset haavat ruumiissaan.

Pienen kalastajakylän rannalla noin 160 kilometriä Kapkaupungista kaakkoon asukkaita odotti karmiva näky.

Rantaan oli huuhtoutunut ainakin 19 leveänokkaista Notorynchus cepedianus -lajin haita, joilla oli selviä puremajälkiä rintaevissään ja suuria vaurioita myös muualla ruumiissaan. Asiasta kertoo tiedemedia Live Science.

Joukkokuolema herätti sekä median että tutkijoiden mielenkiinnon, ja tutkijoilla olikin heti aavistus siitä, ketkä voisivat olla vastuussa verilöylystä. Asiaa kommentoi Etelä-Afrikan kansallispuistojen palveluksessa työskentelevä meribiologi Alison Kock.

Hän julkaisi Twitterissä kuvan kuolleista haista ja kertoi samalla epäilyksensä tekijöistä: alueella liikkuva pelätty miekkavalaskaksikko, jonka valaat ovat saaneet nimet Port ja Starboard eli paapuuri ja tyyrpuuri.

Myös Marine Dynamics -organisaatio nimesi saman kaksikon syyllisiksi teurastukseen ja kertoi, että järjestön tutkijaryhmä oli nähnyt miekkavalaat aluksensa kannelta käsin hieman ennen kuolleiden haiden löytymistä.

Tutkijat olivat nähneet miekkavalaiden sukeltelevan vedessä toistuvasti jopa parin tunnin ajan ennen kuin valaat olivat poistuneet paikalta.

Tarkasti kohdistettu hyökkäys

Dyer Island Conservation Trust -säätiön haihin erikoistunut biologi Alison Towner on tutkinut jo vuosien ajan miekkavalaiden hyökkäyksiä haiden kimppuun alueella. Hän kävi tutkimassa myös rantaan ajautuneet haiden raadot ja tunnisti vammat välittömästi.

”Hait oli revitty auki lantion kohdalta, niiden rintaevissä oli miekkavalaan hampaanjälkiä ja niiden maksat oli viety”, hän kertoi muun muassa uutistoimisto AFP:lle.

Maaliskuussa 2019 tutkijat onnistuivat ensimmäisen kerran kuvaamaan videolle, miltä näyttää, kun 50 miekkavalasta käy yhdessä maailman suurimman eläimen eli sinivalaan kimppuun. Katso video alla:

Tämä ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta, kun nämä kaksi miekkavalasta ovat aiheuttaneet tuhoa alueella. Vuonna 2017 kaksikko teurasti kahdeksan valkohaita, joista seitsemältä oli viety maksa samalla tavalla kuin nyt havaitussa tapauksessa.

Vuonna 2022 julkaistiin tutkimus, jossa kerrottiin, että miekkavalaskaksikon hyökkäykset olivat saaneet hait vetäytymään alueelta pitkiksi ajoiksi.

Näin miekkavalas saalistaa

Miekkavalaat saalistavat laumana useilla eri saalistustavoilla. Saalistus ei rajoitu vain veteen. Jotkin miekkavalaat hyökkäävät rannalla lepäävien hylkeiden kimppuun hyppäämällä merestä.

Späckhuggare jagar fiskstim.
© Tony Wu/Nature Picture Library

Kalaparvi tiiviistyy noutopöydäksi

Puhaltamalla kuplia ja iskemällä pyrstöllä miekkavalaat pakottavat parven kalat aina vain lähemmäksi toisiaan, kunnes ne ovat kuin sumpussa. Siitä miekkavalaat käyvät sitten vuorotellen ottamassa syötävää.

Späckhuggare jagar säl på isflak.
© John Durban/NOAA

Hylkeiden pelastuslautta kaatuu

Kun miekkavalaat huomaavat jäälautalla makoilevan hylkeen, ne alkavat keikuttaa jäälauttaa. Hylje liukuu miekkavalaan suuhun tai putoaa veteen, kun jää hajoaa sen alta.

Späckhuggare jagar sjölejon på stranden.
© Shutterstock

Saalistaja hyppää rannalle

Hylkeet eivät ole turvassa rannallakaan, sillä miekkavalaat voivat yllättää ne hyppäämällä vedestä. Miekkavalaiden tiedetään rantautuvan ja nappaavaan hampaisiinsa hylkeitä ainakin Patagoniassa.

Voi vaikuttaa erikoiselta, että valaat syövät tappamistaan haista vain maksan ja jättävät loput saaliista mätänemään, mutta tutkijat kertovat, että kyseessä ei ole mikään sattumanvarainen menettely.

Ensinnäkin haiden maksa on jättikokoinen; se voi muodostaa jopa viisi prosenttia hain koko ruumiin painosta, ja toiseksi maksassa on runsaasti vitamiineja ja ravinteikasta öljyä.

Lisäksi nälkäisen miekkavalaan on helppo poistaa maksa terävillä hampaillaan.

Toisin kuin muilla kaloilla, hailla ja muilla rustokaloilla ei ole ilmatäytteistä uimarakkoa, jolla ne voisivat säädellä uimasyvyyttään. Rustokaloilla saman asian ajaa öljyä täynnä oleva maksa.

Öljy on vettä kevyempää, joten siksi kuolleen hain maksa pyrkii pintaan, toisin kuin sen muut elimet.

Tämä tekee maksasta helpon herkun miekkavalaille.