Søren on yksi Euroopan parhaista matemaatikoista, ja nyt hän aikoo ratkaista oudon kvantti-ilmiön: ”Kahvinkeitin on keskeinen laite”
Seuraavat viisi vuotta huippumatemaatikko, professori Søren Fournais aikoo pohtia arvoituksellista kvanttitilaa, jonka jo Einstein ja Bose ennustivat 1920-luvulla. Asia askarruttaa tutkijoita eri puolilla maailmaa edelleen.

Søren Fournais kiinnostui kvanttimekaniikan yhtälöistä jo lukioaikana, kun hän havaitsi, että kvanttimekaniikka on fantastisten ongelmien lähde: ”Siinä on todella paljon työstettävää, ja se on matematiikan ja fysiikan välimaastossa. Matematiikka on mukavaa nörttipuuhaa ja abstraktia, kun taas fysiikka on suhteellisen lähellä todellisuutta”, Fournais sanoo.
”Kuvittele eteesi olympialaisten upea avajaisshow. Siellä valtava ihmismassa muuttuu kuvioksi, joka tekee yhtä aikaa liikkeitä kuin kottaraisparvi. Sama ilmiö tapahtuu myös atomien maailmassa tietyissä oudoissa tapauksissa.”
”Silloin kyseessä ovat miljoonat atomit, jotka kaikki yhdessä ovat samassa kvanttitilassa ja siten ne siis käyttäytyvät täsmälleen synkroniassa”, selittää Kööpenhaminan yliopiston matematiikan professori Søren Fournais.
Tanskalainen huippumatemaatikko ja tutkija yrittää antaa ymmärrettävän kuvan äärimmäisen monimutkaisesta kvantti-ilmiöstä, joka voi syntyä, kun tietyt atomit jäähdytetään lähelle absoluuttista nollapistettä.
Silloin atomit muodostavat eräänlaisen kollektiivisen kvanttiaallon, joka käyttäytyy kuin yksi yhtenäinen organismi. Se ei ole kiinteää, nestemäistä, kaasua eikä plasmaa, vaan kyseessä on aivan erityinen olomuoto.