NB_u28 lämmin sää

Vuosi 2015 rikkoo lämpöennätykset

Vuonna 2015 lyödään kuumuusennätyksiä, vaikka koti-Suomessa sitä ei oikein uskoisi.

perjantai 10. heinäkuuta 2015 teksti Karine Kirkebæk

Yhdysvaltojen avaruusviraston Nasan uudet tilastot osoittavat, että tämän vuoden kuukaudet tammikuusta toukokuuhun ovat lämpimimmät koskaan rekisteröidyt.

Ja vaikka tätä vuotta on vielä viisi kokonaista kuukautta jäljellä, asiantuntijat vakuuttavat, että vuosi 2015 tekee kokonaisuudessaankin ennätyksen.

Kuuminta sitten vuoden 1880

Nasa pitää lukua Maan lämpötiloista, ja sen tilastot ulottuvat aina vuoteen 1880 – mikä tarkoittaa, että nyt on lämpimin vuosi 135 vuoteen.

Yksi syy vuoden 2015 todennäköisiin ennätyslukemiin on se, että Tyynellämerellä on alkamassa El Niño -sääilmiö. Tällä kertaa ilmatieteilijät uskovat ilmiön olevan tavallista voimakkaampi, mikä näkyy korkeina lämpötiloina.

Keskilämpötila nousee etenkin Tyynenmeren itäosissa, Pohjois-Amerikassa ja Alaskassa.

Pohjola pysyy viileänä

Pohjoismaissa sää pysyy silti melko viileänä. Esimerkiksi Norjassa Jotunheimenin seudulla pystyi yhä laskettelemaan kesäkuun lopulla. Kesäkuukausina oli rinteillä enemmän lunta kuin huhtikuussa.

Pohjoismaiden kylmä sää johtuu siitä, että lännestä puhaltavat suihkuvirtaukset ovat tuoneet mukanaan kylmää ilmaa Alaskasta. Tämä taas johtuu kumma kyllä siitä, että pohjoisnavalta jää on hupenemassa.

Hankalat seuraukset

Pienilläkin muutoksilla ilmastossa, kuten lämpötilan nousulla, voi olla hyvin hankalia seurauksia ihmiselle ja maapallolle. Lue lisää aiheesta täältä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: