nb_u22 Tornado

Voimakas tornado lennätti autoja ja hajotti padon

Texasissa koettiin tornadon jälkeen epätavallisen voimakkaita tulvia. Rajut pyörretuulet, jotka toistuvasti riehuvat Pohjois-Amerikassa, ovat käsittämättömän tuhoisia.

torstai 28. toukokuuta 2015 teksti Jesper Bindslev

Tornado on vaatinut yli 30 ihmisen hengen Pohjois-Meksikossa, Texasissa ja Oklahomassa. Myrsky alkoi viime maanantaina Meksikossa Acuñan kaupungissa, jossa tornado tuhosi muutamassa sekunnissa 1?500 kotia. 250 ihmistä loukkaantui.

Tornadoa seurasivat laajat tulvat, jotka syntyivät rajuista sateista ja siitä, että voimakkaat tuulet nostivat merivettä rannikoille.

Tsunamin kaltaiset vesimassat

Texasissa murtui lisäksi pato, ja monet joet tulvivat yli äyräidensä. Osavaltion kuvernöörin mukaan liikkuvien vesimassojen voima muistutti tsunamia.

Tornadot ovat vaarallisia pyörretuulia, joiden läpimitta voi olla parikin kilometriä. Asutussa ympäristössä jopa 500 kilometriä tunnissa etenevät pyörteet aiheuttavat mittavia tuhoja.

Tuuli imi autoja ilmaan

Pyörretuulien tuhovoima keskittyy niin pienelle alalle, että ne voivat repiä rakennuksia ja nostaa autoja ilmaan. Yksi historian voimakkaimmista tornadoista koettiin vuonna 1925. Silloin kolmen Yhdysvaltojen osavaltion läpi kulkenut tornado tappoi matkallaan noin 700 ihmistä. Loukkaantuneita oli noin 2?000.

Maailman tornadoista 75 prosenttia iskee juuri Pohjois-Amerikkaan, erityisesti Yhdysvaltojen keskiosiin Pohjois-Texasin, Oklahoman, Kansasin ja Nebraskan alueille.

Siellä ilmakehän olosuhteet ovat otolliset tornadojen muodostumiselle, kun Meksikonlahdelta saapuvat lämpimät ja kosteat ilmamassat törmäävät Kanadasta leviävään kylmään ja kuivaan ilmaan.

Kovat tuulet yleistyvät

Ilmaston lämpenemisen myötä rajut tornadot yleistyvät. Lue lisää tornadoista, hirmumyrskyistä ja sykloneista.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: