Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tornado
© Shutterstock
Luonto - Tornado

Pyörivä ilmavirtaus voi yltyä trombiksi

Millaisissa oloissa syntyy tornadoja? Mihin niiden tuhovoima perustuu?

Useimmat tornadot eli trombit syntyvät ukkosen yhteydessä ja kestävät vain muutamista sekunneista korkeintaan pariin tuntiin. Tornadon synnyn edellytyksenä on se, että ilmavirtaus alkaa syystä tai toisesta pyöriä. Pyörre voi venyä pystysuunnassa, jos sen läheisyydessä esiintyy voimakkaita nousuvirtauksia. Tällöin pyörre myös kapenee. Pyörteisen liikkeen ja nousuvirtauksen takia ilma nousee pyörteessä kierteisesti. Pyörteen sisällä ilmanpaine laskee voimakkaasti. Ilmanpaineen nopea lasku selittää sen, miksi raskaatkin kappaleet, kuten autot ja veneet, voivat tempautua kymmenien metrien korkeuteen. Tästä syystä melko heikotkin trombit repivät irti kattopeltejä ja -tiiliä. Fujitan asteikolla luokkiin F4 ja F5 kuuluvat tornadot ovat harvinaisia. Tarkkoja tietoja tornadojen aiheuttamista tuhoista ei ole, mutta yksistään Yhdysvalloissa aineellisten menetysten arvoksi on arvioitu miljardeja euroja joka vuosi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota