Tornado, Map of USA

Miten tornado syntyy?

Mitkä voimat saavat ilman pyörimään vinhasti ja etenemään suppilona?

perjantai 1. syyskuuta 2017

Trombeiksi kutsuttuja rajuja paikallisia pyörretuulia voi kehittyä kaikkialla, ja niitä tavataan Suomessakin kesäisin. Pohjois-Amerikassa esiintyy erittäin voimakkaita pyörretuulia, joita kutsutaan tornadoiksi.

Mikä on tornado?

Kaikki pyörretuulet syntyvät suunnilleen samalla periaatteella, kun epävakaassa ilmakehässä syntyy rajuja ukkosia. Ensin lähellä maata oleva lämmin ilma nousee ylöspäin. Kun pilveen työntyy lämmintä ilmaa, vesihöyry tiivistyy pisaroiksi.

Ukkospilvi on kuin itseään ruokkiva kone, jonka polttoaineena toimivat lämmin ilma ja kosteus. Siinä lämmin ilma kohoaa, kun taas kylmä ilma, sadepisarat ja rakeet tulevat alaspäin.

Pyörre saa voimansa tuulen muutoksista eri korkeuksissa sekä nousevista ilmavirtauksista. Trombille ja tornadolle tyypillinen pyörimisliike syntyy pilven alla. Mitä nopeammin pilveen imeytyy alhaalta lämmintä ilmaa, sitä nopeammin pyörre pyörii.

Pilven alla olevat pyörteet voivat tempautua pilven sisään, jolloin pilvestä muodostuu suppilo, joka laskeutuu kohti maata. Maanpinnan lähellä olevaa ilmaa voi imeytyä pilveen hyvinkin laajalta alalta. Jos tämä ilmapilari on kosketuksissa maanpintaan tai veteen, se imaisee mukaansa irtoainesta.

Tornadon elinaika on yleensä muutamia minuutteja, mutta joskus se voi kestää jopa tunnin. Voimakkaat tornadot saattavat edetä pitkiäkin matkoja laantumatta.

Vinhasti pyörivä torvimainen suppilo voi napata pyörteeseensä jopa rakennuksia. Siksi alueilla, joilla tornadoja muodostuu usein, niihin on varauduttu erityisillä suojilla.

Tornadokujassa

Yhdysvalloissa otollisimmat olosuhteet tornadoille ovat keskilännen preerioilla Texasissa, Kansasissa, Ohiossa ja Nebraskassa. Meksikonlahden lämpimät ilmamassat kohtaavat siellä lännestä Kalliovuorten yli tulevan kylmän ilman.

Miten tornadon voimakkuus mitataan?

Trombien tuulen nopeus on arvioitu niiden aiheuttamien tuhojen perusteella. Tuhojen mukaan trombit jaetaan kuuteen luokkaan.

F-0: 65–115 km/h: Puista katkeaa oksia.

F-1: 118–180 km/h: Puita kaatuu.

F-2: 184–252 km/h: Katot repeytyvät taloista.

F-3: 255–331 km/h: Autoja nousee ilmaan.

F-4: 335–417 km/h: Taloja hajoaa kappaleiksi.

F-5: 421–511 km/h: Lujatkin talot vaurioituvat. 

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: