Shutterstock
Tornado

Esiintyykö Pohjois-Euroopassa tornadoja?

Miksi tornadot piinaavat juuri Yhdysvaltoja, ja voiko vastaavaa tapahtua Pohjois-Euroopassa?

Joka vuosi Pohjois-Eurooppaa piinaavat voimakkaat pyörretuulet eli tornadot toukokuusta elokuuhun.

Eniten pyörretuulia syntyy Britanniassa, Alankomaissa ja Saksassa, mutta niitä on havaittu myös jopa Pohjois-Ruotsissa ja Suomessa.

Viimeksi tornado riehui Euroopassa kesäkuussa 2021 Tšekissä, jolloin kuusi kuoli ja yli 300 loukkaantui.

Tornado, kirkko, Tšekki 2021

Kesäkuussa 2021 Tšekissä koettiin hurja tornado, jonka voimakkuus Fujitan asteikolla oli toiseksi voimakkain eli F4.

© Shutterstock

Tornadon voimakkuudeksi arvioitiin F4 Fujitan asteikolla, missä heikoimpien pyörretuulten luokitus on F0 ja voimakkaimpien F5.

Preerialla olosuhteet ovat otolliset

Yhdysvalloissa esiintyy jatkuvasti F5-tornadoja. Pohjois-Amerikan keskiosan laajoilla tasangoilla vallitsevat nimittäin parhaat mahdolliset olosuhteet niiden syntymiselle.

Niitä syntyy usein rajuissa ukkospilvissä, supersoluissa, joita muodostuu lämpimän ja kostean sekä kylmän ja kuivan ilman rajalle.

Pohjois-Amerikassa Kanadasta tuleva arktinen ilma törmää Meksikonlahden subtrooppiseen ilmaan.

484 km/h. Niin nopeasti ilma pyöri F5-tornadossa mitattaessa sitä tutkalla Oklaholma Cityn lähellä Yhdysvalloissa 3. toukokuuta 1999.

Vastaavat törmäykset ovat Euroopassa harvinaisempia, koska Alpit ja muut vuoriketjut katkaisevat ilmamassojen liikkeet. Useimmat Pohjois-Amerikan vuoriketjut ovat sijoittuneet pohjois-eteläsuuntaisesti, eivätkä pysäytä ilman kulkua.

Aasiassa eniten kuolemia

Viime vuosikymmenten tappavin tornadosuma Yhdysvalloissa koettiin 26.–28. huhtikuuta 2011, jolloin 293 tornadoa tappoi 324 ihmistä.

Yhdysvaltojen kuolinluvut eivät silti vedä vertoja katastrofeille, joita heikommat tornadot ovat aiheuttaneet Kaakkois-Aasiassa.

Esimerkiksi F3-tornado tappoi 1 300 ihmistä Bangladeshissä 26. huhtikuuta 1989 ja käytännössä hävitti Saturian ja Mankganjin kaupungit maan tasalle.