Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Auringonlaskun aikaan sateenkaari näkyy korkealla taivaalla, kun Aurinko on lähellä horisonttia. Korkealla paistava Aurinko taas luo matalan sateenkaaren. Ajoittain sateenkaaren ulkopuolella on toinen heikompi sateenkaari.

© Shutterstock
Luonto - Sää

Sateenkaari ja sen monet muodot

Sateenkaaret yhdistetään tavallisesti auringonpaisteeseen ja sadekuuroihin, mutta ilmiön voi havaita kaikkialla, missä on vesipisaroita ja valoa. Sateenkaari näyttää erilaiselta pisaroiden koon, valonlähteen ja katsojan sijainnin mukaan, mutta se syntyy aina samalla periaatteella.

Sivusateenkaari

Joskus sateenkaaren ulkopuolella näkyy toinen, himmeämpi sateenkaari.

Se syntyy, kun valonsäteet heijastuvat vesipisaroista toisenkin kerran ennen kuin ne tavoittavat havaitsijan silmän. Sivusateenkaari näkyy taivaalla noin 9 astetta pääkaaren yläpuolella (eli 51 asteen kulmassa saapuvaan auringonvaloon).

Sen värit ovat käänteisessä järjestyksessä niin, että violetti on uloimpana ja punainen sisimpänä, eivätkä sen värit ole yhtä kirkkaat.

Joskus harvoin esiintyvässä kolmannessa kaaressa värit ovat taas samassa järjestyksessä kuin ensimmäisessä.

Kuun kaari

Sateenkaaria muodostuu yleensä auringonvalossa, mutta niitä voi havaita myös voimakkaassa kuunvalossa, kuten täysikuun aikaan.

Värit ovat tosin himmeämpiä ja erottuvat tuskin lainkaan, koska värinäkö on heikompi pimeässä. Siksi Kuun kaari hohtaa usein valkoisena.

© Pierre Lesage

Sumusateenkaari

Sumu koostuu vesipisaroista, jotka ovat niin pieniä, että yksittäiset värit leviävät ja sekoittuvat toisiinsa niin, että niistä syntyy leveä, valkoisena hohtava kaari. Sitä ei aina osata mieltää sateenkaareksi.

© Sue Flood/Getty

Interferenssikaaret

Joskus sateenkaaren sisäpuolella näkyy muita kaaria, jotka muodostuvat eri tavalla kuin varsinainen sateenkaari.

Nämä kaaret syntyvät, kun sateenkaaren valonsäteet interferoivat keskenään eli vahvistavat ja heikentävät toisiaan. Ne ovat havaittavissa vain silloin, kun kaikki pisarat ovat miltei samankokoisia.

© Shutterstock

Vesiputousten sateenkaaret:

Vesiputouksen kuohuista muodostuu usein sateenkaaria. Suoraan vesiputouksen yläpuolelta tarkasteltuna sateenkaari näkyy toisinaan kokonaisena 360 asteen kehänä.

© Shutterstock

Näin sateenkaari muodostuu

Sateenkaari syntyy, kun Auringon valonsäteet taittuvat ja heijastuvat miljoonista vesipisaroista niin, että valo hajoaa spektrin väreiksi. Pisarat eivät itse asiassa ole pisaran vaan pallon muotoisia.

Sateenkaari näyttää taivaalla loistavalta kehältä, kun sitä katsellaan selin Aurinkoon. Katselija näkee sateenkaaressa olevan pisteen 42 asteen kulmassa auringonsäteiden suuntaan nähden.

Havaitsija näkee vain sen osan valosta, joka heijastuu pisaroista tietyssä kulmassa.

© Mikkel Juul Jensen
  1. Sateenkaari näkyy vain tarkasteltaessa tiheässä olevia sadepisaroita selin Aurinkoon.

  2. Koska eri värit taittuvat eri tavoin, tietyssä kohtaa olevat pisarat heijastavat punaista ja toiset vihreää valoa jne.

  3. Valo taittuu pisarassa. Heijastuneen valon kulma poikkeaa enintään 42 astetta valonlähteen suunnasta.

Lue myös:

Sää

Meteorologien piina: Koronavirus vaikeuttaa sääennusteen laatimista

3 minuuttia
Hirmumyrsky

Tarvitaanko myrskyille uusi luokitus?

0 minuuttia
Hirmumyrsky

Hirmumyrskyille tarvitaan uusi luokitus

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota