Auringonlaskun aikaan sateenkaari näkyy korkealla taivaalla, kun Aurinko on lähellä horisonttia. Korkealla paistava Aurinko taas luo matalan sateenkaaren. Ajoittain sateenkaaren ulkopuolella on toinen heikompi sateenkaari.

© Shutterstock

Sateenkaari ja sen monet muodot

Sateenkaaret yhdistetään tavallisesti auringonpaisteeseen ja sadekuuroihin, mutta ilmiön voi havaita kaikkialla, missä on vesipisaroita ja valoa. Sateenkaari näyttää erilaiselta pisaroiden koon, valonlähteen ja katsojan sijainnin mukaan, mutta se syntyy aina samalla periaatteella.

tiistai 10. huhtikuuta 2018 teksti Jesper Bindslev

Sivusateenkaari

Joskus sateenkaaren ulkopuolella näkyy toinen, himmeämpi sateenkaari.

Se syntyy, kun valonsäteet heijastuvat vesipisaroista toisenkin kerran ennen kuin ne tavoittavat havaitsijan silmän. Sivusateenkaari näkyy taivaalla noin 9 astetta pääkaaren yläpuolella (eli 51 asteen kulmassa saapuvaan auringonvaloon).

Sen värit ovat käänteisessä järjestyksessä niin, että violetti on uloimpana ja punainen sisimpänä, eivätkä sen värit ole yhtä kirkkaat.

Joskus harvoin esiintyvässä kolmannessa kaaressa värit ovat taas samassa järjestyksessä kuin ensimmäisessä.

Kuun kaari

Sateenkaaria muodostuu yleensä auringonvalossa, mutta niitä voi havaita myös voimakkaassa kuunvalossa, kuten täysikuun aikaan. 

Värit ovat tosin himmeämpiä ja erottuvat tuskin lainkaan, koska värinäkö on heikompi pimeässä. Siksi Kuun kaari hohtaa usein valkoisena.

© Pierre Lesage

Sumusateenkaari

Sumu koostuu vesipisaroista, jotka ovat niin pieniä, että yksittäiset värit leviävät ja sekoittuvat toisiinsa niin, että niistä syntyy leveä, valkoisena hohtava kaari. Sitä ei aina osata mieltää sateenkaareksi.

© Sue Flood/Getty

Interferenssikaaret

Joskus sateenkaaren sisäpuolella näkyy muita kaaria, jotka muodostuvat eri tavalla kuin varsinainen sateenkaari. 

Nämä kaaret syntyvät, kun sateenkaaren valonsäteet interferoivat keskenään eli vahvistavat ja heikentävät toisiaan. Ne ovat havaittavissa vain silloin, kun kaikki pisarat ovat miltei samankokoisia.

YMMÄRRÄ LUONNON VALTAVIA VOIMIA, tilaa Tieteen Kuvalehti

© Shutterstock

Vesiputousten sateenkaaret:

Vesiputouksen kuohuista muodostuu usein sateenkaaria. Suoraan vesiputouksen yläpuolelta tarkasteltuna sateenkaari näkyy toisinaan kokonaisena 360 asteen kehänä.

© Shutterstock

Näin sateenkaari muodostuu

Sateenkaari syntyy, kun Auringon valonsäteet taittuvat ja heijastuvat miljoonista vesipisaroista niin, että valo hajoaa spektrin väreiksi. Pisarat eivät itse asiassa ole pisaran vaan pallon muotoisia. 

Sateenkaari näyttää taivaalla loistavalta kehältä, kun sitä katsellaan selin Aurinkoon. Katselija näkee sateenkaaressa olevan pisteen 42 asteen kulmassa auringonsäteiden suuntaan nähden.

Havaitsija näkee vain sen osan valosta, joka heijastuu pisaroista tietyssä kulmassa.

© Mikkel Juul Jensen

1. Sateenkaari näkyy vain tarkasteltaessa tiheässä olevia sadepisaroita selin Aurinkoon.

2. Koska eri värit taittuvat eri tavoin, tietyssä kohtaa olevat pisarat heijastavat punaista ja toiset vihreää valoa jne.

3. Valo taittuu pisarassa. Heijastuneen valon kulma poikkeaa enintään 42 astetta valonlähteen suunnasta.

Näe sateenkaaria keskiyöllä

Juuri nyt sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus lähteä Tieteen Kuvalehden mukana Huippuvuorille. Matka tehdään kesällä, jolloin aurinko ei laske lainkaan. Niinpä sinulla saattaa olla mahdollisuus nähdä sateenkaari keskiyön auringon loisteessa. Lisäksi:

  • saat tilaisuuden tarkkailla mursuja, huippuvuortenpeuroja ja jääkarhuja. 
  • voit lähteä fossiilijahtiin maailmankuullun paleontologin Jørn Hurumin kanssa. 
  • saat matkaseuraksi luontokuvauksen ammattilaisen, joka antaa neuvoja ja vinkkejä täydellisen kuvan ottamiseksi.

Lue lisää matkasta ja varaa paikkasi Bonnier Expeditionsin matkalle jo nyt.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: