Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Salamat osuvat Eurooppaan - Salamat käristävät Eurooppaa

Salamat käristävät Eurooppaa

Mitä enemmän lämpötila nousee, sitä rajumpia ukkosmyrskyistä tulee. Vuotta 2100 kohti mentäessä Eurooppaa pommittavat maailmanlaajuisen lämpenemisen vuoksi salamat ja jättirakeet.

Getty Images

Lämpimänä iltana riehuva ukonilma ja jatkuva välke horisontissa yhdistyvät mielessämme helposti etelänlomiin.

Salamoinnille altteimmilla seuduilla tropiikissa rekisteröidään vuosittain 20–70 salamaniskua neliökilometriä kohti, kun vastaava luku Pohjoismaissa on vain alle yksi salamanisku.

Tämä on kuitenkin tyyntä myrskyn edellä.

Trooppiset salamat

Voimakkaat ukkosmyrskyt ovat yleinen ilmiö tropiikissa, missä salamoita esiintyy 70-kertainen määrä Pohjolaan verrattuna.

© Shutterstock

Anja Rädlerin johtama Saksassa toimivan Euroopan rajuilma- ja myrskylaboratorion (European Severe Storms Laboratory) tutkijaryhmä on yhdistänyt 14 alueellista ilmastomallia laskeakseen, miten ukkosmyrskyjen aiheuttamien salamaniskujen määrä kehittyy Euroopassa seuraavien 80 vuoden kuluessa.

Johtopäätös on pahaenteinen.

Jättirakeet rikkovat autoja

Laskelmat tehtiin kahden skenaarion pohjalta. Toisessa oletuksena on maailmanlaajuisen lämpötilan kahden asteen nousu verrattuna teollistumista edeltäneeseen aikaan, kun taas toisessa oletuksena on neljän asteen nousu.

Tulosten mukaan Eurooppaa koettelevat sitä useammat pitkäkestoiset ukkosmyrskyt ja runsaat salamamäärät, mitä enemmän ilmasto lämpenee. Prosentuaalisesti määrät lisääntyvät eniten Fennoskandian pohjoisosissa, missä salamointi yleistyy merkittävästi.

Selvimmät muutokset Fennoskandiassa

Euroopan alueellisten ilmastomallien mukaan kohoavat lämpötilat tuovat lisää pitkäkestoisia ukkosmyrskyjä. Prosentuaalisesti salamaniskujen määrä kasvaa eniten pohjoisessa.

Ukkosmyrskyt myös tuovat tullessaan yhä enemmän jättimäisten rakeiden kuuroja. Suurten, läpimitaltaan noin kaksisenttisten rakeiden määrä kasvaa 40–80 prosenttia Keski- ja Koillis-Euroopassa, jos lämpötila nousee neljä astetta, ja yli viisisenttisten jättirakeiden määrä voi kaksinkertaistua.

Jättirakeet tuhoavat viljelykasveja ja tuottavat vahinkoa mm. autoille. Nykyään jättirakeet ovat Pohjolassa hyvin harvinaisia, mutta niiden määrä voi kolminkertaistua vuoteen 2100 mennessä.

Rakeet rikkovat auton

Voimakkaat ukkosmyrskyt voivat tuoda mukanaan nyrkin kokoisia rakeita, jotka rikkovat autojen ikkunoita ja aurinkokennostoja.

© Ritzau / Scanpix

Anja Rädlerin ja hänen kollegoidensa havaintojen pohjalta laaditaan nyt riskianalyyseja. Niiden toivotaan osoittavan, kannattaisiko esimerkiksi kasvihuoneet ja aurinkopaneelit varustaa aiempaa kovemmalla lasilla, jotta ne kestäisivät tulevaisuuden raepommitukset.

Salamat kokoavat maapallon yhdeksi virtapiiriksi

  • Salamoita Tukholman yllä
    © Getty Images

    Salamat eivät iske vain pilvistä maahan; arvoitukselliset viuhkasalamat ja punaiset keijut pumppaavat ilmakehän täyteen sähköisesti varautuneita hiukkasia kuin jättimäisen akun. Vasta nyt tutkijat alkavat ymmärtää täysin Maan sähköisiä sydämenlyöntejä. Lue lisää tästä: (indsæt artikellink).

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota