Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ukkonen

Sähköistyneet pilvet iskevät kipinöitä

Korkealla ilmakehässä leijuvat sähköisesti varautuneet jääkiteet muuttavat kesäpilvet aikapommeiksi. Tuloksena on valtavia oikosulkuja taivaan ja maan välillä – ja tuhansittain sokaisevia ja jyliseviä salamoita, joista jokainen on kuumempi kuin Auringon pinta.

SHUTTERSTOCK

Noin 75 prosenttia vuoden salamoista iskee kesä-, heinä- ja elokuussa. Lämpö nostattaa kosteita ilmamassoja korkealle ilmakehään, missä höyry jäätyy rakeiksi.

Alaspäin vajotessaan rakeet osuvat nouseviin kevyempiin jääkiteisiin.

Jännite hajottaa atomeja ja synnyttää plasmaa

Törmäyksissä rakeet saavat positiivisen varauksen ja kiteet negatiivisen. Jännite-eron kasvaessa ilman elektronit irtautuvat atomiytimistään ja syntyy plasmaa.

© Shutterstock

Plasma muodostaa ilmaan monihaaraisen kanavan, jossa elektronit pääsevät virtaamaan.

Sähkö kuumentaa ilman ja saa sen hohtamaan

Maanpinnan tuntumassa kanava törmää positiivisiin varauksiin, mistä syntyy pilven ja maan välinen oikosulku.

Elektronit virtaavat nyt noin 30 000 ampeerin sähkövirtana. Se lämmittää ilman Auringon pintaa kuumemmaksi ja saa sen hehkumaan. Lämpö luo myös paineaallon, joka kuuluu jyrinänä.

Hiukkaset luovat erilaisia salamoita

Pilvestä maahan, pilvestä pilveen, pilvestä ilmaan tai pilven sisällä. Ukkosella salamat sinkoilevat ristiin rastiin ilmakehässä.

KESÄN SALAMAOPAS

© Shutterstock

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Salamoita esiintyy niin päivällä kuin yölläkin, mutta tietenkin ne vaikuttavat komeammilta pimeän aikaan. Muista pysyä aina turvallisen välimatkan, ainakin 1–5 kilometrin, päässä.

  • TARKKAILUPAIKKA?

    Salamat ovat vaarallisia. Älä seiso puun tai korkean valaisinpylvään alla. Turvallisin paikka on auto, sillä jos salama iskee autoon, se johtuu auton metallikorin pintaa pitkin maahan.

  • KUVAAMINEN?

    Jos haluat kuvata salamoita, aseta kamera jalustalle ja suuntaa se ukonilmaa kohti – esimerkiksi avoimesta ikkunasta. Valota 20–30 sekuntia kerrallaan.

Eniten salamoi Afrikassa

1 / 4
1234

Salamoita rekisteröivällä satelliitilla on saatu pajon tietoa salamoiden jakautumisesta eri puolille maailmaa. Laskelmien mukaan maailmassa riehuu päivittäin noin 40 000 ukonilmaa. Useimmat niistä syntyvät päiväntasaajan seudulla. Siellä auringonsäteet lämmittävät ilmaa niin voimakkaasti, että ylöspäin kohoavat lämpimät ja kosteat ilmamassat aiheuttavat laajoja ukkosrintamia.

© Douglas E Walker/Getty Images

Lue myös:

Pallosalama
Salamat

Tällainen on pallosalaman salaisuus

1 minuuttia
Salamat

Pilvien sähkövaraus purkautuu salamointina

2 minuuttia
Salamat

Valtavat punaiset salamat halkovat taivasta

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota