Shutterstock

Onko totta, että... suihku ukonilmalla on vaarallista?

Tiedän, että ukonilmalla ei saa hakeutua suojaan puun alle, mutta onko ukkosella vaaratilanteita myös sisätiloissa?

Salama syntyy, kun pilven ja maanpinnan välinen jännite purkautuu.

Salaman jännite voi olla satoja miljoonia voltteja ja sähkövirta jopa 200 000 ampeeria. Tämä riittää enemmän kuin hyvin saamaan ihmisen hengiltä.

Kun ukkonen on lähestymässä, onkin parasta kiiruhtaa suojaan sisätiloihin. Sielläkin saattaa kuitenkin syntyä ukkosella vaaratilanteita, joihin on hyvä varautua.

Ukkosenjohdattimia ei nimittäin ole monissakaan tavallisissa rakennuksissa, jolloin virta hakeutuu kulkemaan niiden talon osien läpi, joissa sähköinen vastus on vähäisin.

Metalli ja vesi johtavat sähköä

Toisin sanoen tällöin kaikesta metallia sisältävästä tulee yhtäkkiä korkeajännitteen kanava – esimerkiksi sähköverkkoon kytketyistä valaisimista ja tietokoneista.

Sama koskee yleensä pattereita ja vesihanoja, jotka ovat yhteydessä metallisiin vesiputkiin. Myös putkissa kulkeva vesi johtaa itsessään sähköä, mikä johtuu veden sisältämistä liuenneista ioneista, esimerkiksi natriumista, kalsiumista ja magnesiumista.

Tämän vuoksi suihkussa tai kylvyssä käyminen, käsien pesu tai tiskaaminen eivät ole täysin vaarattomia askareita ukonilmalla. Pohjoismaistakin tiedetään tapauksia, joissa peseytyjä on saanut voimakkaan sähköiskun suihkukaapin veden kautta.

Näin suojaudut salamalta sisällä

Kun salama osuu rakennukseen, virta etenee vähimmän vastuksen reittiä maahan. Reitti kulkee metallin ja veden läpi.

© Shutterstock

1. Ota töpseli seinästä

Salama voi aiheuttaa ylijännitteen sähköjohtoon ja edetä sähköverkossa. Irrota pistotulpat hyvissä ajoin ennen kuin ukkonen on jo kohdalla tai pysy etäällä sähkölaitteista.

© Shutterstock

2. Älä käytä vettä

Monet vesiputket on tehty metallista ja ne johtavat sähköä, kuten niissä kulkeva vesikin. Salamoidessa kaikkeen kontaktiin veden kanssa, kuten tiskaaminen tai suihku, liittyy riskejä.

© Shutterstock

3. Sulje nettiyhteydet

Antenni-, puhelin- ja internetkaapelit sisältävät metallia, joka voi johtaa sähköä. Irrota kaapelit tai pysy etäällä niistä. Kuituverkon kaapelit ovat sen sijaan vaarattomia.