Onko auto ukonilmalla turvallinen paikka?

Olen kuullut, että salamoidessa on turvallista istua autossa. Johtuuko se siitä, että renkaat eristävät, vai johtaako auton metallikori salaman maahan?

auto salama
© Shutterstock

Autossa voi todellakin ukonilmalla istua turvallisin mielin. Se johtuu siitä, että auton metallikori toimii kuin fysiikasta tuttu ilmiö, Faradayn häkki.

Häkki on saanut nimensä brittiläisen fyysikon ja kemistin Michael Faradayn mukaan. Hän todisti, että sähkövirta aina kulkee metallihäkin ulkopuolta pitkin eikä sähkö siksi pääse vaikuttamaan häkin sisäpuolelle.

Salama johtuu auton pintaa pitkin

Salama on lyhytkestoinen sähköinen purkaus, ja jos salama osuu autoon, sähkövirta kulkee auton ulkokuorta pitkin vahingoittamatta autossa istuvia.

Faradayn häkin ei tarvitse olla täydellinen. Siksi myös sellainen auto, jossa on esimerkiksi avattava katto, tarjoaa hyvän suojan, vaikkakaan ei aivan yhtä hyvää kuin auto, jossa on kiinteä katto.

Michael Faraday

Michael Faraday

© Shutterstock

Metalliverkko suojaa salamalta

Puhelinkeskuksia ja muita nykyaikaista elektroniikkaa sisältäviä rakennuksia suojataan salamaniskuilta yhä useammin niin, että rakennuksen ympärille tehdään metalliverkko.

Jos salama osuu rakennukseen, metalliverkko toimii kuin Faradayn häkki ja salaman sähkövirta johtuu herkän elektroniikan ulkopuolelle.

Auton renkailla ei ole merkitystä

Vaikka auton renkaat eristävät hyvin, ne eivät salaman iskiessä suojaa autoa. Auton ja maan jännite-ero on joka tapauksessa niin suuri, että sähkövirta voi kulkea renkaiden läpi. Tunnetaan tapauksia, joissa renkaat ovat kuumenneet niin, että ne ovat tuhoutuneet.

Normaalisti salaman sähkövirta kuitenkin ”hyppää” maahan siinä kohdassa, missä kori on lähinnä maanpintaa.