Ukkosmyrsky meren yllä

Kuinka pitkälle salama leviää vedessä?

Onko ukonilmalla uiminen vaarallista, miten salama leviää vedessä, ja kuolevatko kalat? Lue, kannattaako jäädä rannalle, kun alkaa salamoida ja ukkostaa.

maanantai 13. huhtikuuta 2015

Salama iskee yleensä maalle

Salama iskee useimmiten maalle, joten sen kohteeksi joutuminen on vedessä epätodennäköisempää kuin maalla.

Silti ukonilmalla uiminen on vaarallista. Ihmisen ei kannata mennä ukonilmalla veteen siksi, että hän on silloin tasaisen alueen korkein kohta ja salama hakee aina lyhyimmän mahdollisen tien pinnalle. Jos salama iskee veteen, se iskeekin usein juuri uimariin eikä muualle.

Napsauta kuvaa, niin näet sen suurempana.

Sukellus pinnan alle voi pelastaa salamalta

Jos uimari ei kuole sähköpurkaukseen eikä kuumuuteen, hän todennäköisesti ainakin menettää tajuntansa ja hukkuu.

Jos ihminen taas sattuu olemaan salaman iskiessä sukelluksissa, hän ei havaitse iskua, koska vesi johtaa sähköä hyvin ja sähköä levittäytyy vedenpinnalle iskukohdan ympärille.

Salaman paineaallot ovat kaloille vaarallisia

Kalat kuolevat salamaniskuun tai sähköpurkaukseen vain, jos ne ovat veden pinnalla. Pinnan allakaan salamanisku ei ole kaloille vaaraton. Lähellä salaman iskupaikkaa olevat yksilöt voivat nimittäin kuolla sisäiseen verenvuotoon, jonka salaman ääniaalto aiheuttaa. Jos ääniaalto ei tapa, se ainakin alentaa kuuloa.

Saturnuksella lyö 10 salamaa sekunnissa

Maapallolla ukkosmyrskyt voivat hyvin olla tuhoisia, mutta Aurinkokuntamme hurjimmat ukkoset riehuvat Saturnuksessa. Lue lisää Aurinkokunnan äärimmäisistä sääilmiöistä alla olevasta artikkelista:

Salama luo jylinän

Ilma salaman ympärillä lämpenee erittäin nopeasti. Lämpeneminen saa ilman laajenemaan räjähdysmäisesti, jolloin se ylittää äänen nopeuden.

Äänivallin rikkoutuminen kuullaan ukkosen jylinänä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: