Katso ylös: Valtavat punaiset salamat halkovat taivasta

Voimakas salamointi voi tuottaa ilmakehässä punaisia valoilmiöitä, niin sanottuja keijusalamoita. Ne näkyvät jopa 40 kilometrin pituisina välähdyksinä horisontin yllä. Ole tarkkana, sillä ”keijut” esiintyvät vain 0,1 sekuntia!

Punaiset keijut voivat olla jopa 40 kilometrin pituisia. Niitä syntyy ukonilmalla.

© Abestrobi/Wikimedia Commons

Kesä on ukonilmojen ja siten myös punaisten keijujen aikaa. Punaiset keijut ovat valtavia energiapurkauksia, jotka näkyvät pitkulaisina punaisina välähdyksinä 70–80 kilometrin korkeudessa. Ne voivat olla 40 kilometrin pituisia, ja ne koostuvat lähinnä kylmistä ionisoituneista plasmapisaroista.

Keijuja tuottavat positiivisesti varautuneet salamat, joiden sähkövirran voimakkuus on peräti 300 000 ampeeria eli 10 kertaa niin paljon kuin normaalin negatiivisen salaman.

Keijuja on usein ryhmissä porkkanamaisina rakenteina. Ne voivat myös muistuttaa meduusaa ja sen lonkeroita tai paalua. Muoto riippuu mm. ilmakehän sähkönjohtavuudesta ja positiivisesta salamasta, joka ne laukaisee.

Salaman voimakas sähkövirta ja nopea purkaus tuottavat paalumaisen, heikko virta ja hidas purkautuminen taas porkkanamaisen muodon.

NÄIN NÄET ILMIÖN

Punaiset keijut ilmestyvät ukonilmalla korkealle pilvien päälle.

© Getty Images

Toimi näin

Bongataksesi keijusalamoita seuraa salamatutkia, jotka näyttävät tilanteen sekä maailmanlaajuisesti että paikallisesti. Pidä silmällä rajuja ukkosia 150–400 km:n säteellä.

Etsi keijusalamoita ukonilman suunnasta. Vaikka et näe ukkospilviä etkä salamoita, koska ne ovat horisontin alapuolella, punaisia keijuja voi ilmaantua vähän horisontin yläpuolelle.

Jos haluat kuvata ilmiötä, käytä jalustaa. Et tarvitse tele- etkä laajakulmaobjektiivia. Säädä valotus niin, että maisema näkyy – ja ota niin monta kuvaa kuin vain ehdit.