Vaikka gigantic jet -ilmiö havaitaan ehkä vain muutaman kerran vuodessa, se tuskin on niin harvinainen. On arvioitu, että suihkumaisia yläsalamoita syntyy joka vuosi tuhannesta jopa 50 000:een.
Jättiläissuihkuja synnyttävät ilmeisesti eniten Tyynenmeren trooppiset myrskyt. Silloin tällöin erikoisista salamoista tehdään myös luotettavia havaintoja.
Useiden yhdysvaltalaisten korkeakoulujen, meteorologisten tutkimuslaitosten ja tiedeorganisaatioiden, kuten Georgia Tech Research Instituten ja Yliopistojen avaruustutkimusyhdistyksen, tutkijat yllättyivätkin iloisesti, kun he saivat mahdollisuuden tarkastella lähemmin vuoden 2018 gigantic jetiä.
Tulokset julkaistiin Science Advances -tiedeaikakauslehdessä.
3D-malli paljastaa salaman salat
Salamanpaikannusjärjestelmästä, sääsatelliiteista ja Palivecin kuvasta saatujen tietojen pohjalta tutkijat pystyivät mallintamaan mahtavan sähköpurkauksen. Siitä on siis nyt olemassa tarkka 3D-malli.
Suihkumainen yläsalama oli sata kertaa niin suuri sähköpurkaus kuin tavallinen salama, ja se nousi ilmakehässä selvästi erottuvana valoviuhkana yli 80 kilometrin korkeuteen. Ilmeisesti koskaan aiemmin ei ole havaittu yhtä voimakasta salamaniskua.
Oklahoman gigantic jet lähti liikkeelle mittavan ukkospilven yläosasta. Ukkospilvi oli kooltaan 50 kertaa 50 kilometriä, ja se sijaitsi 15–20 kilometrin korkeudessa.
Salama leimahti kohti avaruutta ja päätyi ionosfääriin, joka on 48:n ja 965 kilometrin väliin sijoittuva ilmakehän ulko-osa.
Ionosfääri on ilmakehän sähköä johtava kerros, jossa muun muassa revontulet syntyvät.
Jättiläissuihkussa ionosfääriin siirtyi 300 coulombia. (Coulombi on sähkövarauksen yksikkö, joka vastaa ampeerin sähkövirran sekunnissa kuljettamaa sähkömäärää eli ampeerisekuntia.) Tavalliset salamat siirtävät yleensä reilut 5 coulombia pilvestä maahan.
Salaman kärki pysyi suhteellisen viileänä: 200-asteisena. Muissa osissa lämpötila nousi jopa yli 4 400 asteeseen.
"Pystyimme kartoittamaan tämän gigantic jetin kolmiulotteisesti erittäin laadukkaasta aineistosta", kertoo Georgia Tech Research Instituten tutkija Levi Boggs lehdistötiedotteessa ja jatkaa:
"Kykenimme erottamaan pilven päältä VHF-lähteitä, joita ei ole aiemmin havainnoitu näin yksityiskohtaisesti. Käyttämällä satelliitti- ja tutkatietoja onnistuimme selvittämään, mistä kohtaa pilven päältä erittäin kuuma purkauskanava avautui."
Vielä ei tiedetä varmasti, miksi yläsalamat suuntautuvat avaruuteen. Pidetään mahdollisena, että pilvet estävät jollain ominaisuudellaan sähköä purkautumasta alaspäin ja ohjaavat virtaa sähköisesti varautuneeseen ionosfääriin.