Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luonto - Salamat

Auton metallikori suojaa salamaniskulta

Olen kuullut, että ukkosella on turvallista istua autossa. Miksi salama ei iske autoon?

Kyllä salama voi iskeä autoonkin. Auton turvallisuus perustuu siihen, että sen metallikori toimii salaman iskiessä erinomaisena ukkosenjohdattimena. Salama, joka on voimakas sähköpurkaus, ei läpäise autoa, vaan sähkö johtuu sen pintaa pitkin maahan. Auton sisällä olevia henkilöitä ympäröi salaman iskiessä eräänlainen sähkökilpi. Koska sähkö virtaa vain metallin ulkopintaa pitkin, henkilö voi turvallisesti koskettaa auton sisäosia. Tätä ilmiötä kutsutaan skin- eli virranahtoilmiöksi, ja se selitettiin jo 1800-luvulla. Varsinainen skinilmiö esiintyy vain niissä autoissa, joissa on metallinen umpikori. Jos auton katto on esimerkiksi muovia tai lasikuitua, pintasähköilmiö on mahdollinen, jos sen ulkopinta on riittävän märkä, sillä veden ansiosta sähkövirta kulkee samaan tapaan kuin metallia pitkin. Siten muukin aine kuin metalli voi muodostaa sähkökilven, jos pinta vain on märkä.

Lue myös:

Ukkosmyrsky meren yllä
Salamat

Kuinka pitkälle salama leviää vedessä?

0 minuuttia
Salamat

Valtavat punaiset salamat halkovat taivasta

2 minuuttia
auto salama
Salamat

Onko auto ukonilmalla turvallinen paikka?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota