Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Salamat

salama syntyy

Salama kiehtoo edelleen

Salama kuuluu luonnon ilmiöihin, joita tavataan kaikilla mantereilla. Niitä esiintyy useimmin päiväntasaajan tienoilla siellä ylös kohoavan ja laajoja kuuropilvirintamia aiheuttavan lämpimän kostean ilman vuoksi. Kun pilvessä positiivisen ja negatiivisen varauksen ero kasvaa suureksi, muodostuu jännite, joka purkautuu salamana. Salaman läpimitta on vain kahdesta viiteen senttimetriä, mutta se voi liikkua jopa 400 000 kilometrin tuntinopeudella. Siinä syntyy valtavia määriä energiaa, minkä vuoksi sen lämpötila voi kohota jopa 30 000 asteeseen. Se on viisi kertaa Auringon pinnan lämpötila. Pohjoismaissa koetaan vuosittain noin 11 ukkospäivää, ja vain harva on kuollut salamaniskuun viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana. Sukella arkistoihimme ja opi salamasta lisää tästä.

salama iskee vuoreen
© Shutterstock

Miten salama syntyy?

Salama syntyy ukkossoluksi kutsutussa pilvessä, jonka läpimitta voi olla useita kilometrejä. Siinä ylös kohoava ilmavirtaus nostaa mukanaan pieniä jääkiteitä. Ne törmäävät pieniin lumirakeisiin ja vesipisaroihin, jotka raskaina ovat putoamassa alaspäin. Törmäyksissä jääkiteet varautuvat positiivisesti ja lumirakeet negatiivisesti.

Ukkospilven huipulle muodostuu positiivinen sähköinen varaus ja alapuolelle negatiivinen. Kun jännite kasvaa kyllin suureksi, syntyy salama, jota seuraa paineen ja lämpötilan kohoaminen eli iskuaalto. Iskuaalto kuullaan salaman jyrähdyksenä.
Ukkossolun elinaika on noin 30 minuuttia, ja sen aikana se voi aiheuttaa kahdesta kolmeen salamaa minuutissa.

salama meren yllä vaara
© Shutterstock

Mitä ukkoskuuron aikana pitää tehdä?

Ota selvää, kuinka kaukana salamat iskevät. Laske salaman ja jyrähdyksen väli sekunteina. Ääni kulkee 343 metriä sekunnissa, eli joka kolmas sekunti se on matkannut noin kilometrin.

Jos olet sisällä rakennuksessa, jää sinne. Jos olet ulkona, pysy kaukana puista ja muista korkeista kohteista. Salama etsiytyy lähimpään kohteeseen ja iskee siksi kohti taivasta kurottaviin kohteisiin.

Kyyristy ja paina pää jalkojen väliin niin, että olet mahdollisimman matala. Älä mene makaamaan maahan, koska silloin kosketat isoa alaa maasta, mikä voi olla vaarallista salaman iskiessä.

Jos olet vedessä, pysyttele mahdollisimman paljon sukelluksissa, jotta et ole korkein kohta veden pinnalla. Ui mahdollisimman pian rantaan, koska vesi johtaa sähköä ja voit mennä tajuttomaksi salaman iskiessä.

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota