Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan det regne fra en klar himmel?
© Photo by David Marcu on Unsplash
Luonto - Sää

Voiko pilvettömältä taivaalta sataa?

Miksi toisinaan sataa, vaikka taivaalla ei näy ainuttakaan pilvenhattaraa? Mistä pisarat ovat tällöin peräisin?

Vesi- ja lumisadetta ei voi syntyä ilman pilviä. Vaikka sadepilvet peittävät yleensä koko taivaan, vettä voi pisaroida myös ohuista, lähes näkymättömistä pilvistä.

Sadepisarat syntyvät ylemmissä ilmakerroksissa muodostuneista ja matkalla maahan sulavista jääkiteistä. Korkealla olevista ohuista pilvistäkin voi siksi sataa jonkin verran vettä.

Tuuli voi aiheuttaa sateen

Näennäisesti pilvettömältä taivaalta voi sataa vettä myös toisenlaisessa tilanteessa: Kun lämmin ja kuiva laskurintama – niin sanottu föhntuuli – puhaltaa vuoriston yli, tuulenpuoleiselle rinteelle muodostuu pilviä ja sadetta ja toisella puolella on kirkasta ja kuivaa. Tällöin osa vesipisaroista voi kulkeutua vuoriston sateiselta puolelta kuivalle, jolloin näyttää siltä kuin ne ilmaantuisivat tyhjästä.

Lumihiutaleiden leijaileminen alas kirkkaalta taivaalta ei ole lainkaan harvinaista. Niiden matka pilvestä maahan kestää pitempään kuin pisaroiden, joten pilvi, jossa ne ovat muodostuneet, on saattanut hajota tai siirtyä näkymättömiin hiutaleiden saapuessa maahan.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota