Voiko pilvettömältä taivaalta sataa?

Miksi toisinaan sataa, vaikka taivaalla ei näy ainuttakaan pilvenhattaraa? Mistä pisarat ovat tällöin peräisin?

Kan det regne fra en klar himmel?
© Photo by David Marcu on Unsplash

Vesi- ja lumisadetta ei voi syntyä ilman pilviä. Vaikka sadepilvet peittävät yleensä koko taivaan, vettä voi pisaroida myös ohuista, lähes näkymättömistä pilvistä.

Sadepisarat syntyvät ylemmissä ilmakerroksissa muodostuneista ja matkalla maahan sulavista jääkiteistä. Korkealla olevista ohuista pilvistäkin voi siksi sataa jonkin verran vettä.

Tuuli voi aiheuttaa sateen

Näennäisesti pilvettömältä taivaalta voi sataa vettä myös toisenlaisessa tilanteessa: Kun lämmin ja kuiva laskurintama – niin sanottu föhntuuli – puhaltaa vuoriston yli, tuulenpuoleiselle rinteelle muodostuu pilviä ja sadetta ja toisella puolella on kirkasta ja kuivaa. Tällöin osa vesipisaroista voi kulkeutua vuoriston sateiselta puolelta kuivalle, jolloin näyttää siltä kuin ne ilmaantuisivat tyhjästä.

Lumihiutaleiden leijaileminen alas kirkkaalta taivaalta ei ole lainkaan harvinaista. Niiden matka pilvestä maahan kestää pitempään kuin pisaroiden, joten pilvi, jossa ne ovat muodostuneet, on saattanut hajota tai siirtyä näkymättömiin hiutaleiden saapuessa maahan.