Paine-ero tekee tuulen
© Photo by Dawid Zawiła on Unsplash

Paine-ero tekee tuulen

Miksi maapallolla ei ole aina tyyntä? Mikä saa aikaan erilaiset ilmavirtaukset?

Tuulen perimmäisenä syynä on Auringon säteilyenergian epätasainen jakautuminen maapallolla. Ilmakehä pyrkii tasoittamaan lämpötilaeroja ja niistä aiheutuvia eri alueilla vallitsevia ilmanpaine-eroja, ts. matala- ja korkeapaineita.

Ilma virtaa korkeapaineen alueelta matalapaineen alueelle ja päiväntasaajan ympäristön lämpimiltä seuduilta kohti viileitä napaseutuja. Kylmä ilma pyrkii puolestaan liikkumaan lauhkeammille vyöhykkeille. Ilmavirtauksiin vaikuttaa paitsi maapallon pyörimisliike myös ilman ja maan- tai merenpinnan välinen kitka. Mm. nämä tekijät saavat aikaan monimutkaisen sääjärjestelmän, joka on jatkuvassa muutostilassa.

Maapallon ilmakehä on siksi hyvin epävakaa, eikä sen erilaisia liikkeitä, ns. turbulenssia, ole helppoa ennustaa. Eri ilmastovyöhykkeillä esiintyy tosin tiettyjä toistuvia sääilmiöitä.

Esimerkiksi Intia on altis voimakkaille tuulille

Kun ilma viilenee talvisin Tiibetin ylängöllä, syntyy vahva korkeapaine, joka saa aikaan rajuja monsuunituulia. Kun ilma lämpenee kesällä Pohjois-Intiassa, muodostuu matalapaine, jonka täyttyessä mantereelle kulkeutuu Intian valtameren yltä lämmintä ja kosteaa ilmaa. Seurauksena ovat usein lähes myrskyisät monsuunisateet.