Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luonto - Sää

Myrskyssä kulkee tonneittain hiekkaa

Onko selvitetty, paljonko hiekkaa myrskytuuli siirtää aavikoilla? Kuinka kauas maa-aines voi päätyä?

Tutkimusten mukaan metrin matkalta voi irrota tunnissa jopa 30 kiloa kuivaa, hieno-rakeista hiekkaa, kun tuuliolot suosivat hiekan liikkeelle lähtemistä. Siksi hiekkamyrskyn kokonaisvaikutus ympäristöön on merkittävä: tuuli nostattaa ilmaan miljoonia tonneja hiekkaa ja pölyä. Hiekkamyrsky edellyttää tuulta, jonka nopeus on vähintään 10 metriä sekunnissa. Ensimmäisenä alkavat liikkua ne hiekanjyvät, joiden raekoko on alle 0,1 millimetriä. Ilmiö koskee useimmiten tuulen jo aiemmin kerrostamaa hienojakoista lentohiekkaa, jota esiintyy kinosmaisina dyyneinä aavikoiden lisäksi muun muassa rannikoilla. Tuuli liikuttaa melko karkeitakin hiekanjyviä, mutta raskautensa vuoksi ne vain lennähtävät ilmaan ja putoavat lähiympäristöön. Vaikka raskas hiekka ei siirrykään yhtä pitkiä matkoja kuin lentohiekka, se edistää hiekkamyrskyn kehitystä. Joka kerta, kun kookas hiekanjyvä is-keytyy maahan, se nostattaa ilmaan pölyhiukkasia. Juuri tämä kevyt aines saa hiekkamyrskyn näyttämään tuhoisalta saastepilveltä. Myrskynaikana ilmassa leijuu hiukkasia, jotka ovat vaarallisia hengitettyinä. Pienimmät voivat pysyä ilmakehässä jopa vuosia. Siksi ne kantautuvat tuulten mukana tuhansien kilometrien päähän. Yksistään Saharasta lentää vuosittain 60–200 miljoonaa tonnia hiekkapölyä aina muille mantereille asti.

Lue myös:

Sää

Meteorologien piina: Koronavirus vaikeuttaa sääennusteen laatimista

3 minuuttia
Sää

Miten ilman kosteutta mitataan?

1 minuuttia
Kan det regne fra en klar himmel?
Sää

Sadetta ei synny ilman pilviä

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota