Shutterstock

Miten tunnistan sadepilven?

Pilvityyppejä on 27 erilaista. Miten harmittomat pilvet erottuvat kunnon sadekuuroa enteilevistä pilvistä?

Pilviä muodostuu, kun vesihöyry kohoaa ilmakehässä ylemmäs ja jäähtyy. Jäähtyminen saa vesihöyryn tiivistymään pieniksi kevyiksi pisaroiksi.

Vesipisarat ovat kyllin kevyitä pysyttelemään ilmassa ilmavirtausten kuljetettavana, ja alkaa sataa vasta, kun pilvi on kyllästynyt vedestä.

Pilvityyppejä on 27 erilaista.

Ilmatieteilijät erottavat 27 eri pilvityyppiä, jotka jakaantuvat kymmeneen luokkaan pilvien muodon ja korkeuden mukaan.

Näin tunnistat sadepilven

Moni pilvityyppi varoittaa lähestyvästä sateesta, mutta välitöntä vaaraa ennustavat pilvet riippuvat alhaalla ja ovat harmaita.

Niissä vesipisaroita on niin tiheässä, että valoa ei juuri pääse siivilöitymään läpi ja pilvi näyttää tummalta. Pilvi on lähellä kyllästymispistettä, eikä juuri enää pysty pidättämään vettä.

Pilvet varoittavat sateesta

alhaalla riippuvat pilvet - sade tulossa
© Shutterstock

Jos taivasta peittävät harmaat nimbostratus-pilvet, tiedossa on tasaista ja pitkäkestoista sadetta. Pilvikerros on paksu, ja se riippuu vain 1-3 kilometrin päässä maasta.

Hahtuvapilvet varoittavat huonosta säästä
© Shutterstock

2-5 kilometrin korkeudessa muodostuvat altocumulus-pilvet muistuttavat pumpulipalloja. Niitä syntyy lämpimän rintaman edellä, ja ne kertovat, että myöhemmin päivällä sataa.

Cirrus-pilviä korkealla taivaalla
© Shutterstock

Ohuet ja pitkät cirrus-pilvet muodostuvat jääkiteistä 6-13 kilometrin korkeudessa. Niitä synnyttää lämmin rintama, ja ne voivat varoittaa myrskystä.

Kaikki valkoiset pilvet voivat olla merkki sateesta, koska ne kertovat lämpimän säärintaman lähestymisestä. Kun kylmä ja lämmin ilma kohtaavat, syntyy raskaampia pilviä, jotka tuottavat päivän mittaan sateita.