Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Children building a snowman
Luonto - Sää

Miten lumi syntyy?

Onko totta, ettei maahan voi pudota kahta samanlaista lumihiutaletta?

Lunta muodostuu sadepilvissä yleensä silloin, kun pilvien lämpötila on –5 ja –20 asteen välillä.

Siinä lämpötilassa pilvet koostuvat pienistä jäähiukkasista ja alijäähtyneistä vesipisaroista. Pölyhiukkasten ja muiden hiukkasten eli tiivistymisytimien ympärille muodostuu läpimitaltaan parin millimetrin kokoisia jäähiukkasia.

Vesihöyryn jäätyessä jäähiukkasista kasvaa jääkiteitä ja niistä rakenteeltaan kuusikulmaisia lumikiteitä.

Lumikiteiden muoto vaihtelee lämpötilan, ilman kosteuden, tuulen ja muiden fysikaalisten olosuhteiden mukaan: voi syntyä esimerkiksi jääneulasia, prismoja ja pylväitä tai tähti-, levy- ja pensaskiteitä.

Sitten ne liittyvät toisiinsa mitä moninaisimmiksi yhdistelmiksi, kunnes niistä tulee niin raskaita, että ne putoavat maahan lumihiutaleina.

Kun lumihiutaleita alettiin tarkastella tieteellisesti 1800-luvun lopulla, niiden muodossa ja koossa esiintyvä vaihtelu ällistytti tutkijat.

Pääteltiin, että kahta täysin samanlaista lumihiutaletta ei voi syntyä. Vuonna 1988 yhdysvaltalaiset ilmatieteilijät väittivät kuitenkin löytäneensä kaksi samanlaista, onton pylvään muotoista, lumikidettä.

Periaatteessa on mahdollista, että pienet, vain muutamasta vesimolekyylistä koostuvat yksittäiset lumikiteet ovat samanlaisia.

Useista lumikiteistä koostuvissa lumihiutaleissa on yleensä kuitenkin niin paljon molekyylejä, että kahden identtisen hiutaleen muodostumista pidetään hyvin epätodennäköisenä.

Lumessa voi leikkiä monella tavalla, siitä voi vaikkapa rakentaa lumilinnoja tai tehdä lumiukkoja, jotka varustetaan porkkananenällä, hiilisilmillä ja hatulla.

Lumiukkoperinteen alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta kirjailija Bob Eckstein on löytänyt keskiaikaisista teksteistä viittauksia siihen, että niitä on tehty ainakin jo vuonna 1380.

Todennäköisesti perinne juontaa juurensa vielä tätä varhaisemmalta ajalta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota