Tuomo Haapala
kuningaskalastaja muoto

Miten kaunis jäälintu muodostui?

Otin kuvan tästä jäälinnusta erään rautatiesillan alla. Miten vesi on voinut jäätyä tuollaiseen muotoon ja miksi hahmo muistuttaa niin paljon lintua?

Jäästä muodostunut kuningaskalastajaa muistuttava lintu on itse asiassa vain risujen ympärille muodostunut jääpuikko.

Jääpuikot muodostuvat virtaavasta vedestä ja pakkasesta, kun olosuhteet ovat otolliset. Jääpuikkoja syntyy, kun lumi alkaa sulaa, vaikka ilman lämpötila on pakkasen puolella, esimerkiksi silloin, kun aurinko lämmittää lunta talon katolla. Sulamisvesi valuu räystään yli, kohtaa siellä kylmän ilman ja jäätyy taas.

Jääpuikko kasvoi 30-metriseksi

Jos sulamisvesi valuu jo muodostuneen jääpuikon päähän, jääpuikko voi kasvaa hyvinkin pitkäksi. Vuonna 2017 Luoteis-Kiinasta löydettiin 30 metriä pitkä jääpuikko, joka oli muodostunut veden valuessa kalliotasanteen reunan yli.

Kuvan jäälintu on luultavasti muodostunut samalla tavoin. Rautatiesillalla ollut lumi tai jää on sulanut auringon paisteessa, ja sulamisvesi on valunut alas juuri risujen päälle.

Jääpuikkojen muodostumiseen vaaditaan riittävän kylmät olot, ja tässä rautatiesillan heittämä varjo on auttanut asiaa. Ääritapauksissa varjoon jäävän ja auringossa olevan paikan lämpötilaero voi olla jopa 25 astetta, vaikka ne sijaitsisivat vain muutaman metrin päässä toisistaan.

kuningaskalastaja muoto
© Tuomo Haapala

Luonto huijaa aivoja

1. Kuvassa näkyvä kuningaskalastaja ei itse asiassa ole muodostunut luonnossa vaan omissa aivoissamme. Luonnossa muodostuu jatkuvasti lukematon määrä erilaisia hahmoja ja muotoja, ja väistämättä jotkut niistä muistuttavat jotain, jonka olemme nähneet aiemmin ja jonka kuva on tallentunut aivoihimme.

2. Silmämme rekisteröivät jatkuvasti valtavan määrän näköaistimuksia, ja määrä on paljon suurempi kuin voisimme edes kuvitella. Kaikki miljoonat hahmot, värit ja liikkeet, joita silmät rekisteröivät sekunnin aikana, vastaavat tietomäärältään 600 hyvin terävää digitaalista kuvaa.

3. Aivojen täytyy lajitella kaikki tämä sisään tuleva tieto, ja se tapahtuu tuttuja muotoja ja hahmoja etsimällä. Prosessointi tapahtuu ohimolohkossa, ja sen seurauksena pystymme esimerkiksi näkemään jääpuikossa kauniin lintuhahmon – tai muodostamaan kasvot puolipisteen, yhdysmerkin ja sulkumerkin yhdistelmästä. ;-)