Miten helmiäispilvet syntyvät?

Talvitaivaalla näkyy joskus värikkäitä helmiäispilviä. Miten ne muodostuvat?

Mother of pearl sky

Helmiäispilviä kutsutaan myös polaarisiksi stratosfääripilviksi, sillä ne muodostuvat 20–25 kilometrin korkeudessa ilmakehän stratosfääriksi kutsutussa osassa. Yleensä kaikki muut pilvet ovat troposfäärissä eli stratosfääriä alempana. Helmiäispilviä korkeammalla syntyy tiettävästi ainoastaan niin kutsuttuja valaisevia yöpilviä, jotka sijaitsevat noin sadan kilometrin korkeudessa.

Polaarisia stratosfääripilviä esiintyy nimensä mukaisesti napa-alueilla, ja niilläkin pelkästään kylminä talvikuukausina, sillä pilvien muodostuminen on mahdollista vain lämpötilan painuessa alle ?78 asteeseen.

Koska pilvet ovat korkealla, auringonvalo osuu pilviin, vaikka maanpinnalta katsot-tuna Aurinko olisikin horisontin alapuolella. Siksi helmiäispilviä voidaan nähdä taivaalla ennen auringonnousua ja auringonlaskun jälkeen. Joskus helmiäispilviä saattaa esiintyä myös keskellä päivää, mutta silloin ne ovat aivan Auringon läheisyydessä.

Helmiäispilville ovat ominaisia erikoiset kuultavat pastellisävyt. Pilvien hehku johtuu siitä, että ne pisarat tai kiteet, joista pilvet muodostuvat, ovat hyvin pieniä ja melkein samankokoisia. Lisäksi helmiäispilvet ovat ohuita. Niinpä auringonvalo hajoaa niihin törmätessään melko tasaisesti ja leviää samaan tapaan kuin osuttuaan prismaan. Värihehku on voimakkain pilvien ohuissa reunoissa, joissa auringonvalo suuremmalla todennäköisyydellä siroaa samalla tavalla.

Polaaristen stratosfääripilvien muodostumiseen tarvitaan vuoriston yli puhaltava ilmavirtaus. Siksi Suomessa niitä nähdään talvikuukausina eniten Länsi-Lapissa, joka sijaitsee lähimpänä Skandien vuoristoa.Etelä-Suomessa ilmiö on harvinaisempi.

Helmiäispilvet syntyvät kylmässä

Helmiäispilvet muodostuvat pääasiassa jääkiteistä. Niitä syntyy, kun lämpötila laskee alle ?78 asteeseen.

  1. Kylmä tuuli puhaltaa vuoren yli.

  2. Ilmamassat alkavat liikkua ylös ja alas.

  3. Alempien kerrosten kosteus nousee stratosfääriin

  4. Kun ilma on riittävän kylmää, syntyy melkein samankokoisia pieniä jääkiteitä, jotka kerääntyvät pilviksi.

  5. Kun auringonvalo osuu jääkiteisiin, valo hajoaa yhdenmukaisesti ja leviää sateenkaaren väreissä.