Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mother of pearl sky
Luonto - Sää

Miten helmiäispilvet syntyvät?

Talvitaivaalla näkyy joskus värikkäitä helmiäispilviä. Miten ne muodostuvat?

Helmiäispilviä kutsutaan myös polaarisiksi stratosfääripilviksi, sillä ne muodostuvat 20–25 kilometrin korkeudessa ilmakehän stratosfääriksi kutsutussa osassa. Yleensä kaikki muut pilvet ovat troposfäärissä eli stratosfääriä alempana. Helmiäispilviä korkeammalla syntyy tiettävästi ainoastaan niin kutsuttuja valaisevia yöpilviä, jotka sijaitsevat noin sadan kilometrin korkeudessa.

Polaarisia stratosfääripilviä esiintyy nimensä mukaisesti napa-alueilla, ja niilläkin pelkästään kylminä talvikuukausina, sillä pilvien muodostuminen on mahdollista vain lämpötilan painuessa alle ?78 asteeseen.

Koska pilvet ovat korkealla, auringonvalo osuu pilviin, vaikka maanpinnalta katsot-tuna Aurinko olisikin horisontin alapuolella. Siksi helmiäispilviä voidaan nähdä taivaalla ennen auringonnousua ja auringonlaskun jälkeen. Joskus helmiäispilviä saattaa esiintyä myös keskellä päivää, mutta silloin ne ovat aivan Auringon läheisyydessä.

Helmiäispilville ovat ominaisia erikoiset kuultavat pastellisävyt. Pilvien hehku johtuu siitä, että ne pisarat tai kiteet, joista pilvet muodostuvat, ovat hyvin pieniä ja melkein samankokoisia. Lisäksi helmiäispilvet ovat ohuita. Niinpä auringonvalo hajoaa niihin törmätessään melko tasaisesti ja leviää samaan tapaan kuin osuttuaan prismaan. Värihehku on voimakkain pilvien ohuissa reunoissa, joissa auringonvalo suuremmalla todennäköisyydellä siroaa samalla tavalla.

Polaaristen stratosfääripilvien muodostumiseen tarvitaan vuoriston yli puhaltava ilmavirtaus. Siksi Suomessa niitä nähdään talvikuukausina eniten Länsi-Lapissa, joka sijaitsee lähimpänä Skandien vuoristoa.Etelä-Suomessa ilmiö on harvinaisempi.

Helmiäispilvet syntyvät kylmässä

Helmiäispilvet muodostuvat pääasiassa jääkiteistä. Niitä syntyy, kun lämpötila laskee alle ?78 asteeseen.

  1. Kylmä tuuli puhaltaa vuoren yli.

  2. Ilmamassat alkavat liikkua ylös ja alas.

  3. Alempien kerrosten kosteus nousee stratosfääriin

  4. Kun ilma on riittävän kylmää, syntyy melkein samankokoisia pieniä jääkiteitä, jotka kerääntyvät pilviksi.

  5. Kun auringonvalo osuu jääkiteisiin, valo hajoaa yhdenmukaisesti ja leviää sateenkaaren väreissä.

Lue myös:

Sådan undgår du hedeslag
Sää

5 vinkkiä välttää lämpöhalvaus

4 minuuttia
Salamat

KATSO YLÖS: Hajonneet atomit sytyttävät ilman tuleen

3 minuuttia
Salamat

Pilvien sähkövaraus purkautuu salamointina

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota