Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Godlen gate in the mist

Mistä merisumu tulee?

Kostea sumu voi pilata kirkkaan päivän rannikolla. Mistä merisumu tulee?

Mitä merisumu on?

Merisumu on niin sanottu advektio- eli siirtymäsumu. Tavallisesti se saapuu mereltä hiljakseen rannikolle päivän mittaan. Vaikka taivas olisi aamusta pilvetön, sumu voi muuttaa sään ennen iltaa hyvinkin harmaaksi.

Sumu, joka on käytännössä maan tai meren pintaan ulottuva pilvi, syntyy veden yläpuolella, mutta se leviää usein sisämaahan asti samalla tasoittaen eri alueiden välisiä lämpötilaeroja.

Kevään ja alkukesän aikana ilma on usein lämpimämpää kuin merivesi. Kylmän meren yläpuolella ilma kuitenkin jäähtyy. Mitä viileämpää ilma on, sitä vähemmän vesihöyryä se voi sisältää. Siksi vesihöyry alkaa tiivistyä pieniksi pisaroiksi, joista taas syntyy sumua.

Advektiosumusta on kysymys silloin, kun kostea ilma liikkuu vaakatasossa. Merisumun syntytavalle on ominaista se, että mantereelta virtaa lämmintä kosteaa ilmaa kylmälle merelle. Alimpien ilmakerrosten viilettyä kehittynyt alapilvi alkaa kuitenkin monesti kulkea veden päältä rannikolle tuulen kuljettamana.

Ilmavirtauksilla onkin hyvin tärkeä osa siinä, minne merisumu liikkuu ja miten kauan se säilyy. Sumu ei yleensä hälvene rannikolla ennen kuin tuulen suunta muuttuu.

havtåke

Tiheä merisumu syntyy keväisin viileän meriveden ylle, siirtyy tuulten mukana rannikolle ja alkaa hajota vasta maan yläpuolella.

© Shutterstock

Sumu viipyy pitkään

Vesistöjen läheisyydessä näkyvyys voi huonontua yllättäen kirkkainakin päivinä, jos ilma lämpenee auringonpaisteessa niin paljon, että viriää niin sanottu merituuli.

Kun lämmin ilma kohoaa kuivan maan päällä, syntyy paikallinen matalapaine, joka pyrkii täyttymään veden päältä imeytyvällä viileällä ilmalla.

Kun imun takia rannikolle tulee merisumua, lämpötila laskee jopa 10–15 astetta. Tällainen säätilanne muuttuu usein hitaasti

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota