Mitä merisumu on?
Merisumu on niin sanottu advektio- eli siirtymäsumu. Tavallisesti se saapuu mereltä hiljakseen rannikolle päivän mittaan. Vaikka taivas olisi aamusta pilvetön, sumu voi muuttaa sään ennen iltaa hyvinkin harmaaksi.
Sumu, joka on käytännössä maan tai meren pintaan ulottuva pilvi, syntyy veden yläpuolella, mutta se leviää usein sisämaahan asti samalla tasoittaen eri alueiden välisiä lämpötilaeroja.
Kevään ja alkukesän aikana ilma on usein lämpimämpää kuin merivesi. Kylmän meren yläpuolella ilma kuitenkin jäähtyy. Mitä viileämpää ilma on, sitä vähemmän vesihöyryä se voi sisältää. Siksi vesihöyry alkaa tiivistyä pieniksi pisaroiksi, joista taas syntyy sumua.
Advektiosumusta on kysymys silloin, kun kostea ilma liikkuu vaakatasossa. Merisumun syntytavalle on ominaista se, että mantereelta virtaa lämmintä kosteaa ilmaa kylmälle merelle. Alimpien ilmakerrosten viilettyä kehittynyt alapilvi alkaa kuitenkin monesti kulkea veden päältä rannikolle tuulen kuljettamana.
Ilmavirtauksilla onkin hyvin tärkeä osa siinä, minne merisumu liikkuu ja miten kauan se säilyy. Sumu ei yleensä hälvene rannikolla ennen kuin tuulen suunta muuttuu.