Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi sataa?

Miksi sataa?

Veden kiertokulussa vettä haihtuu jatkuvasti ilmakehän alimpiin kerroksiin. Kun vesi palautuu ilmakehästä maahan, sanotaan, että sataa. Yleisin sadetyyppi on vesisade, mutta vesi voi palata maankamaralle myös lumena, räntänä, rakeina, jäätävänä sateena, huurteena, sumuna, utuna ja tihkusateena.

Photo by Inge Maria on Unsplash

Sade saa lähes aina alkunsa siitä, että ilmaa virtaa ylöspäin. Kun ilma nousee ylemmäksi ilmakehään, sen lämpötila laskee aina kastepisteeseen saakka. Jos ilma jatkaa kulkuaan vieläkin korkeammalle, sen sisältämä vesihöyry tiivistyy pieniksi vesipisaroiksi tai jääkiteiksi.

Suuret pisarat ja jääkiteet putoavat pienempiä nopeammin. Nopeasti putoaviin isoihin vesipisaroihin kiinnittyy koko ajan pienempiä pisaroita, jolloin niiden vauhti kiihtyy entisestään. Jossakin vaiheessa pisarat ja jääkiteet ovat kasvaneet niin paljon, että niiden nopeus ylittää pilven sisässä nousevan ilmavirran nopeuden, jolloin ne putoavat pilvestä sateena.

Varsinkin jääkiteet synnyttävät tehokkaasti sateita. Kesälläkin suurin osa sateista saa alkunsa pilvien yläosassa olevista jääkiteistä.

Lämpötila määrää, mitä sataa

Sateen tyyppi määräytyy ilmakehän lämpötilan mukaan. Jos ilmakehän kaikissa kerroksissa on pakkasta, sataa lunta. Jos lämpötila maan tuntumassa on yli nollapisteen, sataa vettä tai räntää.

Jäätävä sade koostuu alijäähtyneistä sadepisaroista. Sitä syntyy, kun maan pinnalla on pakkasta, mutta ylempänä ilmakehässä lämpötila on yli nollan. Eri pintoihin osuessaan alijäähtyneet vesipisarat jäätyvät ja muodostavat esimerkiksi teille ja jalkakäytäville petollisen liukkaan jääkerroksen.

Raesade puolestaan syntyy, kun pilven sisällä voimakkaat nousevat ilmavirtaukset puhaltavat osittain sulaneita jääkiteitä takaisin pilven yläreunaan, jossa ne jäätyvät uudelleen. Lopulta näin muodostuneet pienet jäämöykyt putoavat pilvestä maanpinnalle raesateena.

Tihkusade koostuu pienistä, läpimitaltaan alle 0,5 millimetrin suuruisista vesipisaroista. Ne ovat pieniä ja kevyitä ja liikkuvat tuulen mukana. Tihkusateen erottaa tavallisesta sateesta siitä, että tihkusta ei jää renkaita vedenpintaan.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota