Shutterstock
Maantie, kylmä vs. lämmin

Miksi sää kylmenee yhtäkkiä?

Joskus elohopea putoaa huomattavasti muutamassa tunnissa. Mitä silloin tapahtuu, kun lämpötila kääntyy jyrkkään laskuun?

Sään äkillinen kylmeneminen johtuu yleensä ohittavasta kylmästä rintamasta.

Kylmä rintama on lämpimän ja kostean ja siitä kylmemmän ilmamassan välinen rajavyöhyke. Koska lämmin ilma on kylmää ilmaa kevyempää, kylmä rintama työntyy kuin kiila lämpimän ilman alle ja nostaa sen ylemmäksi.

Kuten nimitys kertoo, kylmä rintama enteilee sään kylmenemistä. Pohjoisella pallonpuoliskolla kylmä rintama liittyy usein matalapaineeseen ja tuo monesti mukanaan vesi- tai lumisadetta ja tuulenpuuskia.

Rintama on takaa kylmä

Kun koetaan – ehkä vain muutamassa tunnissa tapahtuva – useiden asteiden lämpötilan lasku, kylmä rintama on jo mennyt ohi.

Kylmä rintama auraa lämmön tieltään

Kun kylmä rintama ohittaa, kylmä ilma puristuu lämpimän ilman alle ja nostaa sitä ylös.

© Claus Lunau

1. Kylmä ja lämmin kohtaavat

Kylmän ja lämpimän ilman rajavyöhykkeelle syntyy kylmäksi rintamaksi kutsuttu linja. Rintaman etuosa on 500 metriä korkea, mutta sen satojen kilometrien päässä oleva takaosa nousee noin 15 kilometriin.

© Claus Lunau

2. Kylmä syrjäyttää lämmön

Kylmä ilma on lämmintä ilmaa raskaampaa. Siksi kylmärintama kiilautuu lämpimän ilman alle ja työntää sitä tieltään ja nostaa sitä kuin auraamalla.

© Claus Lunau

3. Tuuli kääntyy pohjoiseen

Kylmä rintama saa aikaan matalapaineen, joka panee kylmän ilman kiertämään meitä kohti lännestä ja pohjoisesta. Siksi nopea lämpötilan lasku koetaan, kun kylmä rintama on mennyt ohi.

Matalapaineen länsi- ja pohjoispuolelta virtaa kylmää ilmaa kohti meitä. Sää kylmenee siis samoihin aikoihin, kun tuuli kääntyy pohjoisen puolelle.

Polaaririntama tekee etelänmatkoja

Suuremmassa mittakaavassa polaaririntama määrää, missä kylmemmän ja lämpimämmän ilmamassan raja kulkee.

Kylmät rintamat muodostuvat yleensä polaaririntaman yhteyteen eli napa-alueen kylmän ilman ja keskileveysasteiden lämpimän ilman kohtauspaikkaan. Linja luikertelee maapallon ympäri ja vaihtaa jatkuvasti sijaintiaan.

Esimerkiksi meidän maanosassamme polaaririntama voi siirtyä Fennoskandian pohjoisosista Etelä-Eurooppaan.