Shutterstock

Miksi kesätuuli tyyntyy iltaisin?

Kesällä tuuli voi pelmuttaa aurinkovarjoja riuskasti koko päivän mutta laantua illaksi. Miksi tuuli tyyntyy?

Rannan tuntumassa tuulet ovat usein hyvin paikallisia, ja ne syntyvät siitä, että Aurinko lämmittää eri tavoin maata ja vettä. Tuulen tyyntyminen iltaisin johtuu siksi siitä, että Aurinko on laskemassa.

Päivisin, kun Aurinko porottaa, maan yllä oleva ilma kuumenee voimakkaasti, laajenee ja alkaa kohota ylöspäin. Lähelle maanpintaa syntyy termiseksi matalapaineeksi kutsuttu matalapaine.

Merellä tilanne on erilainen. Siellä valtaosa Auringon energiasta imeytyy veteen. Ilma jää viileäksi, ja ilmanpaine on päivälläkin korkeampi kuin maan yläpuolella.

Kun vierekkäisillä alueilla vallitsee ilmanpaine-ero, ilmaa alkaa virrata korkeapaineen alueelta matalapaineen alueelle. Tällöin tuulee mereltä tai järveltä maalle.

Auringon valo toimii moottorina

Maan lämpeneminen auringon vaikutuksesta johtaa tuulisiin iltapäiviin, kun ilmaa virtaa korkealta matalalle maan ylle.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Ilmamassat ovat paikoillaan

Aamuisin ilmakehässä ei ole juurikaan pystysuoraa liikettä, koska ilma ja maanpinta ovat samanlämpöisiä. Maanpinnalla tuuli on heikkoa ja hieman ylempänä voimakkaampaa.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Aurinko lämmittää maata

Päivän aikana Aurinkon säteet lämmittävät maata, joka puolestaan lämmittää ilmaa. Ilma kohoaa ylöspäin isoina kuplina. Kuplat käynnistävät pystysuoran kierron, joka kuljettaa ilmaa ylhäältä alaspäin.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Kiertoliike luo tuulen

Keskellä iltapäivää maan pinta on kuumimmillaan ja pystysuora kiertoliike suurimmillaan. Ilma liikkuu voimakkaasti ylhäältä alas, ja liike lakkaa vasta, kun Aurinko on laskenut.

Näin syntynyt merituuli saattaa olla toisinaan olla niin voimakas, että puuskat nostavat hiekkaa ilmaan ja vievät uimaleluja mukanaan.

Tuuli puhaltaa ympäri Maata

Merituuli on voimakkaimmillaan keskellä iltapäivää ja alkaa laantua, kun Aurinko alkaa laskea ja lämpötilaerot pienenevät.

Illan päätteeksi ja yöllä tuli voi jopa kääntyä, jos maa jäähtyy nopeammin kuin meri. Tällöin puhutaan maatuulesta.

Ilmamassojen vuorokausirytmi voidaan havaita myös muuallakin kuin rannoillla, sillä se on rekisteröitävissä myös lähes kaikilla sääasemilla, jotka tekevät pitkäaikaisia havaintoja.

Eri päivinä tuulennopeuden maksimi ja minimi voivat esiintyä mihin aikaan hyvänsä, mutta esimerkiksi vuoden aikana tuuli on tilastollisesti voimakkaimmillaan iltapäivällä ja heikoimmillaan illalla ja yöllä.

Data osoittaa myös, että ero vuorokauden voimakkaimman ja heikoimman tuulen välillä on kesällä suurempi kuin talvella, mikä sekin johtuu meri- ja maatuuli-ilmiöistä.