Shutterstock
Skybrud over havn og by

Mikä on rankkasade?

Rankkasateen aikana sataa kaatamalla. Onko rankkasadetta kuitenkaan määritelty täsmällisesti?

Rankkasateella tarkoitetaan hyvin voimakasta lyhytaikaista sadetta. Sen aikana maahan putoaa pilvistä vettä niin runsaasti, että paikallisesti sademäärä voi ylittää esimerkiksi seudun keskimääräisen kuukausisadannan.

Esimerkiksi tunnin sademäärään perustuvaa kansainvälistä määritelmää rankkasateelle ei ole olemassa.

Yleensä sääpalveluiden ja ilmatieteen laitosten sadevaroituksissa puhutaan lyhyen aikaa kestävästä rankasta sateesta vain siinä tapauksessa, että odotettavissa on tulvimista.

Oversvømmede biler
© Shutterstock

Bagdad on hyvä esimerkki tulvariskikaupungista. Koska sieltä puuttuu käytännössä hulevesijärjestelmä, harvinaiset rankkasateet saavat kadut tulvimaan.

Suomen ilmatieteen laitoksen sadevaroituksissa lyhytkestoisten rankkasateiden aiheuttama vaara ilmaistaan kolmiportaisella asteikolla, joka perustuu tunnin sademäärään. Keltainen on vähintään 20 millimetriä, oranssi 30 ja punainen 45 millimetriä tunnissa.

Yleisin rankasti satava pilvityyppi on kuuropilvi, jota kutsutaan myös ukkospilveksi ja joka voi nousta yli 15 kilometrin korkeuteen. Vesihöyry tiivistyy pilvessä pisaroiksi, ja vapautuva lämpö saa ilman nousemaan ja vetämään lisää kosteutta pilveen alapuolelta.

Kuuropilvessä voi syntyä etenkin ukkosella voimakas laskeva kylmä ilmavirtaus – syöksyvirtaus.