Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mikä on halo?

Olen nähnyt Auringon ympärillä loistavia renkaita. Mistä renkaat koostuvat, ja miten ne syntyvät?

Shutterstock

Auringon ympärillä loistavia renkaita kutsutaan haloksi. Renkaat syntyvät, kun korkealla ilmakehässä leijuvat jääkiteet taivuttavat Auringon valoa.

Jääkiteet ovat useimmiten kuusikulmaisia sekä levyn tai lyijykynän muotoisia, ja niitä esiintyy korkeiden untuva- ja harsopilvien yhteydessä. Nämä vesihöyrystä koostuvat pilvet ovat rakenteeltaan ohuita ja kuitumaisia.

Pilvien jääkiteet toimivat kuin pienet prismat, jotka taivuttavat auringonvaloa tietyissä kulmissa.

Reunoilla sivuaurinkoja

Niin sanotut 22 asteen renkaat ovat hyvin yleisiä Auringon ympärillä. Niitä syntyy Auringon valon taittuessa juuri 22 astetta. 22 asteen halorenkaan kummassakin reunassa voi usein havaita kirkkaat läikät. Niitä kutsutaan sivuauringoiksi.

Halo metsän yllä
© Shutterstock

Jääkiteet luovat kuvioita

  • Auringon kummallekin puolelle syntyy sivuaurinko, kun auringonvalo kulkee pilven läpi putoavien litteiden, kuusikulmaisten jääkiteiden läpi.

  • Tavallisin halo on 22 asteen päässä Auringosta. Valo taittuu tyypillisesti tässä 22 asteen kulmassa, kun se on kulkenut kuusikulmaisten jääkiteiden läpi.

  • Auringon valo sisältää kaikki värit. Sininen taittuu vähän enemmän kuin punainen, ja siksi halo on sisäreunaltaan punertava ja ulkoreunaltaan sinertävä.

  • Harvinainen, himmeä, ulompana näkyvä rengas on 46 asteen halo. Se syntyy, kun auringonsäteet kulkevat jääkiteiden läpi niin, että valo taittuu 46 astetta.

Vähän harvemmin nähty ilmiö on 46 asteen halo, missä valo on taittunut 46 astetta ja hohtava rengas syntyy siksi kauempana Auringosta.

Vielä harvinaisempi on 9 asteen halo hyvin lähellä Aurinkoa. Se syntyy auringonvalon taittuessa pyramidin muotoisissa jääkiteissä.

Haloja muodostuu useimmiten talvella lämpötilan ollessa alhainen ja Auringon paistaessa matalalta. Loistavia renkaita ei näy vain Auringon vaan myös Kuun ympärillä, missä samat ohuiden untuva- ja harsopilvien kuusikulmaiset jääkiteet synnyttävät ilmiön.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota