Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kuivakin ilma on suhteellisen kosteata

Mitä tarkoitetaan, kun sanotaan, että ilman kosteus on sata prosenttia? Miten enimmäiskosteus ilmenee?

Shutterstock

Ilmatieteessä erotetaan absoluuttinen ja suhteellinen kosteus. Kummassakin tapauksessa on kyse vesihöyryn määrästä ilmassa. Huomioon ei oteta muita veden olomuotoja, kuten vesipisaroita ja jääkiteitä. Siksi sumuja ja pilviä ei lasketa mukaan kosteuteen. Absoluuttisella kosteudella voidaan ilmaista esimerkiksi, montako grammaa vettä on kuutiometrissä il--maa.

Absoluuttisen kosteuden yläraja on kyllästyskosteus, joka tarkoittaa enimmäismäärää vettä ilmassa kulloi Lämmin ilma voi sisältää vettä enemmän kuin kylmä. Jos kyllästyskosteus ylittyy, vesihöyry alkaa tiivistyä vesipisaroiksi. Suhteellinen kosteus puolestaan kertoo, montako prosenttia absoluuttinen kosteus on senhetkisen lämpötilan kyllästyskosteudesta. Lämpötilaa, jossa kyllästystila saavutetaan, kutsutaan kastepisteeksi. Sitä kylmemmälle pinnalle muodostuu kastetta.

Lue myös:

Ihminen

Uusi havainto: Luurankosi elää

14 minuuttia
coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

59 minuuttia
Terveys

Tieteen tuomio: näin monta tuntia tarvitset unta

9 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota