Kuinka raekuuro syntyy?

Keväällä sataa usein rakeita. Miten jäisiä rakeita voi muodostua, vaikka sää muuten on leuto?

© Shutterstock

Rakeita muodostuu yleensä suurissa ukkospilvissä alijäähtyneistä vesipisaroista.

Alijäähtynyt vesi on nestemäistä, vaikka sen lämpötila voi olla alle jäätymispisteen aina –48 asteeseen asti. Ilmakehässä alijäähtynyttä vettä esiintyy pienen pieninä pisaroina, joista käytetään nimitystä pilvipisarat.

Liike synnyttää jäätä

Pisarat eivät jäädy, koska ne koostuvat hyvin puhtaasta vedestä. Puhtaassa vedessä ei ole niin sanottuja tiivistymisytimiä, joiden pinnalle vesihöyry voisi tiivistyä tai härmistyä. Niinä voivat toimia esimerkiksi mikroskooppiset pölyhiukkaset, jotka jäävät pisaroiden sisään.

Jääkiteitä voi kuitenkin syntyä ilman tiivistymisytimiäkin, kun vesi joutuu rajuun liikkeeseen jäähtymisen aikana.

Törmäykset kasvattavat rakeita

Rae kasvaa, kun se törmää alijäähtyneisiin vesipisaroihin, jotka liikkuvat pilvessä.

haglbyge
© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Pisara nousee ylöspäin

Nouseva ilmavirta kuljettaa tavallisen pilvipisaran, jonka lämpötila on jäätymispistettä korkeampi, niin ylös, että lämpötila laskee nollan alapuolelle.

haglbyge
© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Jääpallo syntyy

Ensimmäiset alijäähtyneet vesipisarat muodostavat mikroskooppisen jääpallon, raealkion. Kun raealkio osuu pilvipisaroihin, se kasvaa ja saa lisää painoa.

haglbyge
© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Raskas rae putoaa maahan

Lopulta rae on niin painava, että nousuvirtaus ei enää kanna sitä. Rae alkaa pudota pilvessä kohti maata usein miljoonien muiden rakeiden kanssa. Näin syntyy raekuuro.

Ilmakehän lämpötila laskee sitä mukaa kuin etäisyys maanpintaan kasvaa. Voimakas nousuvirtaus voi kuljettaa pisaroita niin ylös, että ilma on alle nolla-asteista.

Raesesonki alkaa keväällä

Meidän leveysasteillamme ilmiötä tavataan keväällä ja kesällä muutaman kilometrin korkeudessa. Koska isot pilvet voivat olla jopa 12 kilometrin korkuisia, lämpötila on alle nollan suuressa osassa pilveä.

Jossain vaiheessa alijäähtyneet pisarat osuvat toisiinsa, sekoittuvat ja muodostavat rakeita.

Heinäkuussa 2017 ukrainalaisen matkustajakoneen lentäjä laskeutui sokkona kananmunan kokoisten rakeiden rikottua tuulilasit ja nokan.

© YOUTUBE

Ensimmäiset alijäähtyneet vesipisarat muodostavat mikroskooppisen jääpallon, raealkion. Kun raealkio osuu pilvipisaroihin, se kasvaa ja saa lisää painoa. Lopulta se on niin painava, että se putoaa maahan.

Äärimmäisissä tapauksissa rakeen halkaisija voi olla yli 15 senttiä.