Imageselect
Jalankulkijoita sateessa

Kuinka pitkälle säätä voidaan ennustaa?

Osa sääennusteista ulottuu 14 päivän päähän. Kuinka luotettavia näin pitkät ennusteet ovat?

Nyrkkisäännön mukaan vuorokauden ennusteen tulisi osua 95-prosenttisesti, kolmen vuorokauden ennusteen 80-prosenttisesti ja viiden vuorokauden ennusteen 70-prosenttisesti oikeaan ollakseen laadukas.

Melko tarkkoja sääennusteita ei kannata laatia kuin enintään kymmenen päivän ajaksi, vaikkakin hyvin vakaan säätilan vallitessa ennustettavuus voi olla hyvä jopa kaksi viikkoa. Esimerkiksi sulkukorkeapaine saattaa pitää kesällä Suomen sään lämpimänä ja sateettomana pitkään.

Usein pitkä ennuste on kuitenkin yhtä luotettava kuin pitkän ajan säätilasto, josta näkee, kuinka lämmintä ja sateista tiettynä päivänä on keskimäärin ollut.

Jos esimerkiksi 30 vuoden tilaston mukaan huhtikuussa on satanut tietyllä seudulla keskimäärin kahdeksana päivänä, sateen todennäköisyys tiettynä päivänä on noin 25 prosenttia.

Ilmatieteessä arvioidaan sääennusteiden osuvuutta määrittämällä mitattujen ja ennustettujen arvojen ero.

Tuulen nopeus, pilvisyys ja lämpötila ovat vuorovaikutuksessa, ja jos lämpötila ennustetaan oikein, muutkin ennusteen osat yleensä täsmäävät.

Sääennusteiden laatu on parantunut selvästi viime vuosikymmeninä muun muassa sääsatelliittien ja supertietokoneiden ansiosta. Kymmenen vuorokauden ennusteet ovat nykyään yhtä luotettavia kuin viikon ennusteet 30 vuotta sitten.

Kehityksen odotetaan jatkuvan, vaikkakin ilmakehän ilmiöiden kaoottisuus vaikeuttaa ennusteiden tarkentamista.