Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Cirrus clouds
Luonto - Sää

Kuinka nopeasti pilvet liikkuvat?

Pilvien nopeusennätys on cirrus- eli untuvapilvillä, jotka kiitävät 400 kilometrin tuntivauhtia troposfäärin yläosassa.

Nopeimmin kulkevat pilvet sijaitsevat 10–18 kilometrin korkeudessa, missä tuulennopeus voi yltää 400 kilometriin tunnissa.

Pilvet koostuvat vesipisaroista tai jääkiteistä, jotka leijuvat hitaasti ilman läpi. Sen vuoksi pilvet seuraavat ilman liikkeitä. Maanpinnan kitkan vuoksi tuulen nopeus kasvaa sitä mukaa kuin noustaan ilmakehässä korkeammalle. Jo 100 metrin korkeudessa nopeus on kaksinkertainen verrattuna kahden metrin korkeudessa vallitsevaan nopeuteen. Siksi myös pilvet etenevät korkealla vauhdikkaammin kuin maanpinnan tuntumassa.

Kaikkein nopeimmin pilvet liikkuvat troposfäärin yläosassa. Siellä ilmakerrosten väliset lämpötilaerot synnyttävät suihkuvirtauksia, joiden nopeus on noin 200 kilometriä, ajoittain kuitenkin jopa 400 kilometriä tunnissa. Suihkuvirtauksia esiintyy 10–18 kilometrin korkeudessa, missä pienistä jääkiteistä muodostuu vanutuppoja muistuttavia pilviä. Niitä kutsutaan cirrus- eli untuvapilviksi, ja niillä on pilvien nopeusennätys: noin 400 kilometriä tunnissa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota