Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kevättunnelmaa

Tuoreen ruohon ja lämpimän mullan tuoksu leijuu ilmassa yhä varhemmin keväällä – vaikkei juuri nyt siltä vaikutakaan.

© Shutterstock
Luonto - Sää

Kevät saapuu keskimäärin yhä aikaisemmin

Kevään tulo on viimeisten kymmenen vuoden kuluessa aikaistunut Pohjois-Euroopassa vajaan viikon ja arktisilla alueilla peräti 16 päivää.

Keväinen sammakonkurnutus, hiirenkorvat ja hyönteisten surina koetaan pohjoisella pallonpuoliskolla yhä varhemmin.

Tämän osoittaa Nature-tiedelehdessä julkaistu tutkimus.

Mitä pidemmälle pohjoiseen mennään, sitä enemmän kevään tulo varhaistuu, ja arktisilla seuduilla muutos näkyy erityisen selvästi. Se johtuu siitä, että ilmastonmuutoksen aiheuttama maa-alueiden lämpeneminen on edennyt pohjoisessa nopeimmin.

4 päivää aiempi kevät Pariisissa

Tutkijat ovat analysoineet 86 viime vuoden ajalta 743 kevään alkamisajankohtaa. Tuloksia on vertailtu saman aikavälin lämpötiloihin.

Tutkimuksen mukaan kevät on varhaistunut yhdellä vuorokaudella Kreetan saaren leveysasteilla. Pohjoisempana, Pariisin tienoilla, kevät koittaa nyt neljä päivää aiemmin kuin kymmenen vuotta sitten.

Pohjoiset pääkaupunkimme Helsinki, Tukholma ja Oslo sijaitsevat 59. leveysasteen tuntumassa. Sen pohjoispuolella kevään tulo on aikaistunut huomattavasti, ja arktisilla alueilla kevään merkit näkyvät jo 16 päivää aiemmin kuin kymmenen vuotta sitten. Kyse on kuitenkin keskimääräisistä ajankohdista – kevään tulo voi silti vaihdella huomattavasti vuosittain.

Tutkijat pelkäävät, että kevään varhaistuminen voi vaikuttaa haitallisesti esimerkiksi lintuihin ja muihin elinpaikkaa muuttaviin eläimiin, koska ne saattavat palata pohjoiseen vasta kevään edettyä jo liian pitkälle.

Muuttolintujen pitäisi ehtiä oikeaan aikaan nauttimaan omasta kevätbuffetistaan. Siihen kuuluvat ne lukuisat toukat ja hyönteiset, jotka ilmestyvät luontoon etsimään ravintoa mehukkaista kevätversoista ja nupuista.

Lue myös:

Ihminen

Uusi havainto: Luurankosi elää

14 minuuttia
coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

59 minuuttia
Terveys

Tieteen tuomio: näin monta tuntia tarvitset unta

9 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota