nb_u44 landslide

Hurjat sateet saavat maan vyörymään

Runsaat sateet aiheuttavat kellarien tulvimisen lisäksi paljon muutakin vahinkoa. Sekä Norjassa että Sri Lankassa on maa vyörynyt viime viikolla.

torstai 30. lokakuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Luoteis-Norjassa Raumassa sijaitsevan Mannen-vuoren mahdollista sortumista seurattiin viime viikolla silmä kovana. Siellä 120 000 kuutiometriä kiviä on vaarassa vyöryä alas rinteeltä runsaiden sateiden seurauksena.

Mannen-vuoren rinne on liikkunut jopa 10 senttiä. Samaan aikaan hieman etelämpänä joet ovat tulvineet yli äyräittensä ja vesimassat ovat repineet taloja mukanaan.

Meteorologien mukaan lähivuosina on luvassa yhä enemmän sateita ja äärimmäisiä sääilmiöitä. Viime viikolla runsaiden sateiden vakavia seurauksia jouduttiin todistamaan myös toisella puolella maailmaa.

Sri Lankan mutavyöry tappoi 250

Norjassa vahingot on tähän mennessä laskettu vain rahana, mutta Sri Lankan keskiviikkoisessa mutavyöryssä kuoli 250 ihmistä.

Vyöry osui suurelle teeplantaasille, joka sijaitsee saarivaltion keskiosissa noin 200 kilometrin päässä maan pääkaupungista Colombosta. Alueella on usean viikon ajan saatu paljon monsuunisateita.

Sateet järkyttävät tasapainoa

Muta- ja kivivyöryt ovat niin kutsuttuja massaliikuntoja, joita syntyy silloin, kun painovoiman vaikutus on suurempi kuin niiden voimien, jotka pitävät ylintä maa- tai kalliokerrosta kiinni alustassaan.

Normaalitilanteessa nämä voimat ovat tasapainossa, mutta ulkoinen vaikutus, kuten runsas sade, saattaa synnyttää voimakkaita vyöryjä.

Kallio irtoaa kuin laastari

Vesimassat imeytyvät maahan ja kallion koloihin, jolloin ylin kerros tulee painavammaksi.

Lopulta vuorenrinteen ylin kerros irtoaa kuin laastari ja vierii painovoiman vaikutuksesta rinnettä alas.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: