Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

nb_u12 Vanuatu
Luonto - Hirmumyrsky

Tulevaisuus tuo lisää hirmumyrskyjä

Viime viikonloppuna Tyynellämerellä sijaitsevalle Vanuatulle iski yksi kaikkien aikojen voimakkaimmista trooppisista hirmumyrskyistä. Kun maapallo lämpenee, jatkossa on luvassa yhä enemmän tuhoisia tuulijärjestelmiä.

Pam-myrsky riehui Tyynellämerellä useita vuorokausia keräten voimaa ja kasvaen yhä laajemmaksi. Kun tuulennopeus lopulta saavutti noin 300 kilometrin tuntinopeuden, hirmumyrskysuuntasi kohti Vanuatun saarivaltiota, jonne se iski lauantain 14. maaliskuuta vastaisena yönä. Kun Pam lopulta jätti saaret rauhaan, suuri osa niistä oli raunioina.

Pam oli luokan 5 hirmumyrsky. Se tarkoittaa, että tuuli puhalsi ajoittain yli 250 kilometrin tuntinopeudella. Tuulennopeus oli itse asiassa niin suuri, että Pam oli yksi Tyynenmeren kaikkien aikojen voimakkaimmista hirmumyrskyistä.

Ilmaston lämpeneminen voimistaa trooppisia myrskyjä

Pam-myrsky ei kuitenkaan pääse pitämään ennätystä nimissään kovin pitkään. Sitä mukaa kuin maapallon keskilämpötila nousee, tuhoisia 5. luokan hirmumyrskyjä iskee rannikoille yhä useammin kaataen puita ja raunioittaen kaupunkeja.

Hirmumyrskyt tarvitsevat kehittyäkseen yli 26-asteista merivettä, jota haihtuu merien pinnasta. Mitä lämpimämpää vesi on, sitä enemmän energiaa se syöttää tuulijärjestelmiin ja sitä voimakkaampia ja tuhoisampia tuulet ovat.

Lämmin ilmasto tehtailee uusia hirmumyrskyjä

Lämmin ilmasto ei ainoastaan voimista tuulia. Se voi myös tuoda voimakkaita hirmumyrskyjä sellaisille alueille, joilla vesi ei ole aiemmin ollut kyllin lämmintä niiden kehittymiseen.

Jo nyt trooppiset hirmumyrskyt ovat maapallon tuhoisimpia sääilmiöitä, sillä tuulijärjestelmät voivat kasvaa useiden tuhansien kilometrien levyisiksi ja iskeä laajoille alueille.

Lämmin meri luo matalapaineen

Trooppisia supertuulia syntyy, kun meriveden pintalämpötila ylittää 26,5 astetta. Lue tästä lisää hirmumyrskyjen synnystä:

Lue myös:

Orkaan
Hirmumyrsky

Ilmastonmuutos voimistaa myrskyjä

4 minuuttia
Hirmumyrsky

Hirmumyrskyille tarvitaan uusi luokitus

1 minuuttia
hirmumyrskyjen nimi
Hirmumyrsky

Nimi apuna hirmumyrskyjen seurannassa

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota