Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luonto - Hirmumyrsky

Päiväntasaaja toimii myrskymuurina

Hirmumyrskyt pysyvät kai aina sillä pallonpuoliskolla, jolla ne ovat syntyneet. Miksi pyörremyrskyt eivät voi ylittää päiväntasaajaa?

Teoriassa ei ole mitään estettä sille, että trooppinen pyörremyrsky kulkeutuisi eteläiseltä pallonpuoliskolta pohjoiselle tai toisinpäin. Tiettävästi näin ei kuitenkaan tapahdu. Selittäviä tekijöitä ovat keskipako- ja coriolisvoimaksi kutsutut näennäisvoimat, jotka mutkistavat pyörivissä järjestelmissä liikkuvan kappaleen – tässä tapauksessa myrskykeskuksen – liikkeitä. Coriolisvoiman suuruus riippuu kappaleen liikenopeudesta ja leveyspiiristä. Se on suurimmillaan navoilla ja häviää päiväntasaajalla. Coriolisvoima tulee selvästi näkyviin vasta ilmiöissä, joiden läpimitta on satoja kilometrejä ja jotka kestävät useita tunteja kuten hirmumyrskynkaltaiset tuulijärjestelmät. Pohjoisella pallonpuoliskolla liikkuva matalapaine pyörii coriolisvoiman vaikutuksesta vastapäivään. Päiväntasaajan eteläpuolella kiertosuunta on päinvastainen. Jos pyörremyrsky ylittäisi päiväntasaajan, se laantuisi nopeasti, koska ilmavirtauksen pyörimissuunta vaihtuisi.

Lue myös:

Hirmumyrsky

Näin syntyy trooppinen hirmumyrsky

3 minuuttia
Orkaan
Hirmumyrsky

Ilmastonmuutos voimistaa myrskyjä

4 minuuttia
hirmumyrsky
Hirmumyrsky

LISTA: 4 voimakkainta myrskyä Pohjolassa

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota