Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

hirmumyrskyjen nimi
Luonto - Hirmumyrsky

Nimi apuna hirmumyrskyjen seurannassa

Hirmumyrskyille annetaan tavallisesti ihmisen nimi. Milloin käytäntö on alkanut ja mihin nimiä tarvitaan? Entä kuka tai ketkä päättävät myrskyn nimen?

Hirmumyrskyksisanotaan erittäin voimakasta myrskyä, jossa tuulen nopeus on vähintään 64 solmua eli hieman alle 120 kilometriä tunnissa. Hirmumyrskyt saattavat saada aikaan suurta aineellista tuhoa ja koitua niiden tielle jäävien kohtaloksi.

Tämän vuoksi viranomaiset ja meteorologit pyrkivät seuraamaan mahdollisimman tarkkaan myrskyn syntyä ja reittiä. Seuranta helpottuu, kun kullekin myrskylle annetaan nimi.

Länsi-Intian saariston asukkaat ovat vuosisatoja nimenneet myrskyt sen pyhimyksen mukaan, jonka muistopäivänä ne alkavat. Vuonna 1953 Yhdysvaltojen kansallinen sääpalvelu alkoi antaa myrskyille naisten nimiä.

Koska naisasialiike paheksui menettelyä, vuodesta 1979 alkaen myrskyille on annettu tasapuolisesti miesten ja naisten nimiä. Nimeäminen tapahtuu yleensä sen alueen mukaan, jolla myrsky syntyy. Esimerkiksi Atlantilla syntyville myrskyille voidaan antaa joko ranskalainen, espanjalainen tai englantilainen nimi.

Nykyisin nimen valitsee Maailman ilmatieteellinen järjestö WMO etukäteen laaditusta luettelosta. Samaa nimeä voidaan käyttää useita kertoja.

Mikäli myrsky on hyvin tuhoisa, nimi kuitenkin poistetaan luetteloista. Esimerkiksi Mitch- ja Audrey-nimiä ei käytetä enää.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota