Nimi apuna hirmumyrskyjen seurannassa

Hirmumyrskyille annetaan tavallisesti ihmisen nimi. Milloin käytäntö on alkanut ja mihin nimiä tarvitaan? Entä kuka tai ketkä päättävät myrskyn nimen?

hirmumyrskyjen nimi

Hirmumyrskyksisanotaan erittäin voimakasta myrskyä, jossa tuulen nopeus on vähintään 64 solmua eli hieman alle 120 kilometriä tunnissa. Hirmumyrskyt saattavat saada aikaan suurta aineellista tuhoa ja koitua niiden tielle jäävien kohtaloksi.

Tämän vuoksi viranomaiset ja meteorologit pyrkivät seuraamaan mahdollisimman tarkkaan myrskyn syntyä ja reittiä. Seuranta helpottuu, kun kullekin myrskylle annetaan nimi.

Länsi-Intian saariston asukkaat ovat vuosisatoja nimenneet myrskyt sen pyhimyksen mukaan, jonka muistopäivänä ne alkavat. Vuonna 1953 Yhdysvaltojen kansallinen sääpalvelu alkoi antaa myrskyille naisten nimiä.

Koska naisasialiike paheksui menettelyä, vuodesta 1979 alkaen myrskyille on annettu tasapuolisesti miesten ja naisten nimiä. Nimeäminen tapahtuu yleensä sen alueen mukaan, jolla myrsky syntyy. Esimerkiksi Atlantilla syntyville myrskyille voidaan antaa joko ranskalainen, espanjalainen tai englantilainen nimi.

Nykyisin nimen valitsee Maailman ilmatieteellinen järjestö WMO etukäteen laaditusta luettelosta. Samaa nimeä voidaan käyttää useita kertoja.

Mikäli myrsky on hyvin tuhoisa, nimi kuitenkin poistetaan luetteloista. Esimerkiksi Mitch- ja Audrey-nimiä ei käytetä enää.