Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Myrskyn silmässä vallitsee petollinen rauha

Miksi pyörremyrskyn keskellä on täysin tyyni alue, niin sanottu myrskyn silmä?

Myrskynsilmäksi kutsutaan yleensä trooppisen hirmumyrskynkeskellä sijaitsevaa myrskykeskusta, jossa tuuli on heikkoa. Vaikka siellä ei ole täysin tyyntä, se tuntuu siltä, kun heikkoa tuulta verrataan ympäristön erittäin kovaan tuuleen. Myrskykeskuksen halkaisija voi vaihdella 8 kilometristä yli 200 kilometriin. Myös keskuksen sademäärä on yleensä alhainen ja pilvisyys vähäistä. Lämpötila taas on korkeampi kuin ympäröivillä alueilla. Esimerkiksi myrskykeskuksessa 12 kilometrin korkeudella merenpinnasta on noin kymmenen astetta lämpimämpää kuin myrskyn laitamilla. Myrskykeskuksen vähätuulisuus johtuu sen sijainnista. Myrskyn pyörivää liikettä voidaan verrata vaikkapa polkupyörän pyörään. Vaikka pyörän laidoilla pyörimisliike olisi kova, keskuksen liike on aina hidasta siihen verrattuna. Ei tiedetä varmasti, miten myrskykeskus muodostuu, mutta sama ilmiö on havaittavaissa nestepyörteissä. Lämpö ja kosteus ovat ilmeisesti osa myrskykeskuksen syntymisen edellytyksistä, mikä voidaan päätellä siitä, että niitä esiintyy vain trooppisissa hirmumyrskyissä alueilla, jolla meriveden lämpö on yli 27 astetta. Myrskyrintama syntyy, kun kylmät ja lämpimät ilmamassat kohtaavat lämpimän meriveden yllä. Niin kauan kuin lämpöä ja kosteutta riittää, myrsky voimistuu. Maalla se vähitellen heikkenee.

Lue myös:

hirmumyrsky
Hirmumyrsky

LISTA: 4 voimakkainta myrskyä Pohjolassa

3 minuuttia
Orkaan
Hirmumyrsky

Ilmastonmuutos voimistaa myrskyjä

4 minuuttia
hirmumyrskyjen nimi
Hirmumyrsky

Nimi apuna hirmumyrskyjen seurannassa

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota