Shutterstock
Myrsky Torsmindessä

Miten myrskyt syntyvät Pohjolassa?

Pohjolassa ei yleensä synny hirmumyrskyjä, mutta täälläkin koetaan voimakkaita matalapaineita, joissa tuulennopeus puuskissa voi olla hirmumyrskyluokkaa.

Miten myrskyt syntyvät Pohjolassa?

Pohjoismaissa myrskyille otollisinta aikaa on syksy, jolloin Atlantilta tulee usein sarjoina syviä matalapaineita. Matalapaine syntyy, kun ilmakehän eri osien välillä on riittävän suuria lämpötilaeroja.

Syksyllä Etelä-Euroopasta virtaa lämmintä ilmaa, joka törmää napa-alueilta tulevaan kylmään ilmamassaan.

Tässä on neljä pahinta meidän leveysasteillamme koettua myskyä. Niissä tuulennopeus nousi ajoittain hirmumyrskylukemiin.

Joulumyrsky, 1902

1900-luvun alussa koettu myrsky on yhä yksi voimakkaimmista Skandinaviassa koskaan mitatuista myrskyistä.

Tanskassa Kööpenhaminan ympäristön ja Keski-Jyllannin sekä Ruotsissa Kullenin majakan sääasemilla mitattiin tuulen nopeudeksi jopa 144 km/h, mikä on hyvin harvinaista Pohjolassa. Pahimmin myrsky riepotti Skånea, Hallandia ja Smålandin länsiosia, missä kaikkiaan 50 kalastajaa sai surmansa.

 • Kuolleita: 50
 • Voimakkuus: 144 km/h

Lokakuun myrsky, 1967

Vuonna 1967 voimakas myrsky tuli Britteinsaarilta Tanskan ylle.

Tuuli puhalsi puuskissa yli 140 km/h. Myrsky teki tuhojaan metsissä, missä se kaatoi paksuja lehtipuita.

Kun myrsky eteni Ruotsiin, Öölannin eteläkärjessä mitattiin tuulen nopeudeksi 144 km/h. Jos mukaan ei lasketa Pohjois-Ruotsin tuntureiden sääasemia, se on yhä kovin Ruotsissa mitattu tuulen nopeus.

 • Kuolleita: 0
 • Voimakkuus: 144 km/h

Joulukuun myrsky, 1999

Perjantaina 3. joulukuuta 1999 Tanskassa mitattiin ennätyksellinen tuulen nopeus puuskissa: 180 km/h. Myrsky aiheutti lähes kahden miljardin euron tuhot. Seitsemän ihmistä sai surmansa, 800 loukkaantui.

Metsää kaatui, juna- ja lentovuoroja peruttiin, ulkona liikkumista käskettiin välttämään. Tanskan länsirannikolla tuuli oli niin voimakasta, että se synnytti myrskytulvan, vaikka oli laskuveden aika.

 • Kuolleita: 7
 • Voimakkuus: 187 km/h
 • Tammimyrsky, 2005

  Tammikuun 7. ja 8. päivän välisenä yönä 2005 Luoteis-Eurooppaa riepottelivat hurjat myrskytuulet.

Tanskassa tuulen nopeus oli jopa 126 km/h, ja neljä ihmistä menetti henkensä. Pahimmat tuhot aiheutuivat kuitenkin Etelä-Ruotsissa, missä tuuli puhalsi jopa 144 km/h. Kaikkiaan 18 ihmistä kuoli, ja noin 75 000 000 m³ puuta kaatui. 341 000 kotitaloutta oli monta vuorokautta ilman sähköä.

 • Kuolleita: 22
 • Voimakkuus: 144 km/h