Shutterstock

Miten kovaa tuuli voi puhaltaa?

Tuuli nostattaa aaltoja ja kaataa metsää, mutta onko tuulen voimakkuudella ylärajaa? Voiko tuuli puhaltaa esimerkiksi äänen nopeudella?

Maan pinnalla mitatun tuulen nopeusennätys on vuodelta 1996, jolloin Olivia-hirmumyrsky eteni Australian edustalla 408 kilometrin tuntinopeudella. Kovimmatkin pohjoiseurooppalaiset myrskyt jäävät puoleen siitä.

Ylhäällä ilmakehässä tuuli puhaltaa vielä rajummin. Toukokuun 3. päivänä 1999 mitattiin Oklahomassa Yhdysvalloissa riehuneen tornadon huipun nopeudeksi 485 kilometriä tunnissa. Noin 10 kilometrin korkeudessa liikkuvien suihkuvirtausten normaali nopeus voi olla 417 kilometriä tunnissa.

Tuuli puhaltaa äänen nopeudella

Maassa tuuli ei yllä lähellekään äänen nopeutta, joka maanpinnan tasolla 20-asteisessa ilmassa on 1 235 kilometriä tunnissa. Mutta periaatteessa niin voisi käydä.

Tuuli syntyy ilmanpaineen eroista johtuvasta virtauksesta korkeapaineen alueelta matalapaineen alueelle. Teoriassa ilmavirta voi hyvin kulkea ääntä nopeammin. Esimerkiksi Neptunuksessa tuulen nopeus voi olla yli 1 900 kilometriä tunnissa.

Jos Maassa tuuli tuivertaisi yhtä huimasti kuin Neptunuksessa, yliäänipamaukset kaikuisivat kaikkialla ja jykevimmätkin rakennukset sortuisivat. Paljon alhaisempikin tuulen nopeus olisi tuhoisa. Se on nähty muun muassa ydinkokeissa, joissa räjähdyksen paineaalto liikkuu ensimmäiset kilometrit ääntä nopeammin.

Paineaalto tosin ei ole varsinaisesti tuulta. Se käyttäytyy pikemminkin kuin meren aalto, jossa molekyylit liikkuvat paikan yli ja siirtävät räjähdyksen energiaa välillään.

1 930 kilometriä tunnissa. Niin kova tuuli on mitattu Neptunuksen kaasukehässä. Se on suurin mitattu tuulen nopeus Aurinkokunnan planeetalla.